Web3, birkaç yıl önce sıklıkla bahsedilmeyen bir konuyken bir anda herkesin bahsettiği noktaya gelmiştir. Bu alanda yapılan projelerin sayısındaki hızlı artış web3 geliştiricilerine ihtiyaç oluşturmuştur. Web3 geliştiricileri sektördeki birçok geliştirici grubuna göre çok daha yüksek maaş ortalamasına sahiptir. Bu da yazılım geliştiricilerinin web3 alanına yönelmesine yol açmaktadır.
Web3 Geliştiricisi Yol Haritası
Web3, henüz yeni gelişmekte olan bir alan olduğundan çok fazla tavsiye ve kaynağa ulaşmak diğer alanlara nispeten zordur. Web3 geliştiricisi yol haritasını hazırlarken herkesin faydalanabilmesi için en genel hatlarıyla ele almaya çalıştık. Bu alanda ilerlemekte kararlıysanız yol haritasında eklemiş olduğumuz başlıkları derinlemesine araştırmanızı tavsiye ederiz.
1.Bilgisayar Biliminin Temelleri
Web3 geliştiricisi olmak isteyen kişiler, diğer yazılım geliştiricileri gibi bilgisayar biliminin temellerine hakim olmalıdır. Temel bilgisayar bilimi bilgisi programlama mantığının anlaşılmasını sağlayıp kodlama yeteneklerini geliştirir.
2.Blockchain’in Temelleri
Web3’ün merkezindeki teknoloji blockchain’dir. Bu nedenle web3 geliştiricisi mutlaka blockchain teknolojisinin temellerine hakim olmalıdır. Blockchain teknolojisini anlamadan web3’e atlamak kariyerini sağlam temellere oturmak isteyenlerin tercihi olmamalıdır.
3.Merkezi Olmayan Uygulamalar (Daap)
Dapp, blockchain üzerine inşa edilen merkezi olmayan uygulamadır. Web3 geliştiricisi olmak isteyenler Dapp’ler nasıl çalıştığına ve mimarilerine hakim olmalıdır. Dapp geliştirmek için gerekli olan teknolojiler şöyledir:
- Ön uç (Front-end): Vue, Svelte, React gibi JavaScript frameworkleri
- Arka uç (Back-end): Solidity ve Ethereum veya Rust ve Solana
4.Web Geliştirme Temelleri
Web3, Web 2 uygulamalarının blockchain teknolojisine uyarlanmış halidir. Yani bir web3 geliştiricisi web uygulamaları geliştirecektir. Bu nedenle klasik web geliştirme temellerini iyi bilmelidir. Halihazırda web geliştiricisi olan kişiler eksik olduğu diğer konuları öğrenerek daha hızlı bir şekilde web3 geliştiricisi olabilirler.
Front-end geliştirme için HTML, CSS, JavaScript ve JavaScript framework’lerinin öğrenilmesi gerekir. Yapılan uygulamaların çalışabilir hale gelmesi içinse bazı back-end teknolojileri öğrenilmelidir. Bunlar; NodeJs, API çerçevesi ve MongoDB, SQL gibi veri tabanı dilleridir.
5.Ethereum ve Akıllı Sözleşmeler
Web3 uygulamalarında sıklıkla akıllı sözleşmelerden yararlanılır. Ethereum akıllı sözleşmeler için şu anda en kullanışlı ve popüler blok zinciridir. Bu nedenle Ethereum hakkında bilgi edinilmeli ve Solidity diliyle akıllı sözleşme geliştirme öğrenilmelidir.
Öğrenilen bilgilerin kalıcılığını sağlayabilmesi için proje geliştirmek çok önemlidir. Proje geliştirerek uzman web3 geliştiricisi olma yolunda emin adımlarla ilerlersiniz. Geliştirmiş olduğunuz projeler iş bulmanızı da kolaylaştırır. Web3 alanında iş arıyorsanız güncel Web3 iş ilanlarına sitemizden göz atabilirsiniz.