Metaverse Nedir?

Facebook şirketinin adının Meta olarak değişmesiyle birlikte metaverse nedir sorusu tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisinin rotasını metaverse doğru çevirmesi, bir alanda metaverse’e duyulan ilgiyi artırdı. Geleceğin en önemli sanal unsurlarından biri olacağı düşünülen metaverse’te daha şimdiden birçok kişi arsa bile almaya başladı.

Metaverse kavramı daha çok yeni olsa bile çağın gerisinde kalmak istemeyenler için akıllara takılan birçok soruyu bu yazımızda açıklıyor olacağız. Çok daha fazlası için gelecek blog yazılarımızı bekleyebilir ve bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Metaverse Nedir?

Metaverse, artırılmış gerçeklik cihazları kullanılarak çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamdır. Metaverse’de tamamen zihinsel olarak birçok eylemde bulunulabilir. Kısacası metaverse, insan bilincinin cihazlar aracılığıyla yapar bir ortama dahil edilmesidir. Artırılmış gerçeklik cihazına sahip olan herkes internet üzerinde var olan çeşitli amaçlar için kurulmuş dünyalara erişebilir.

Metaverse insanlara sanal bir evrende dijital olarak yaşama şansı vermektedir. İnsanlar istedikleri şekilde görünebilecek avatar oluşturup kendilerini bu sanal alemde temsil edebilmektedir. Birçoğu metaverse boş vakitlerde etkinliklere katılma, oyun oynama ve eğlence amaçlı olarak kullanılacağını düşünse de zamanla alışverişten sosyal yaşama kadar pek çok faaliyetin yerimizden kalkmadan metaverse’den gerçekleşmesi mümkündür.

Metaverse’e Nasıl Girilir?

Sanal bir dünyaya girip özgürce vakit geçirmek düşüncesi birçok kişiyi heyecanlandırmaktadır. Bu nedenle metaverse’e nasıl girilir en çok merak edilen konulardan birisidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki metaverse’e girmek için illaki de yüksel teknolojili VR ürünleri almanız gerekmez. Akıllı bir telefona sahip olmak için metaverse giriş yapmak için yeterli olur. Örneğin; Samsung kullanıcılarının metaverse daha kolay ulaşabilmesi için Sensorium uygulamasını geliştirmiştir.

Kırmızı hapı alıp tavşan deliğinden derinlere ilerlemek isterseniz daha üstün bir deneyim için sanal gerçeklik cihazları kullanmak en iyisidir. VR gözlük ve kulaklık ile seçilen metaverse evrenine girip etkinliklere dahil olunabilir. Şu anda meta şirketi kullanıcıların metaverse dokunduğu şeylere hissetmesini sağlayacak eldivenler üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yani ilerleyen yıllarda bu evrendeki deneyimler çok daha gerçekçi olmaya başlayacak.

Metaverse alt evreni olarak hizmet veren birçok platform vardır. Şu an için bunların arasında en popüler olmayı başaran Decentraland’dir. Birçok kişi metaverse’ü ilk olarak bu evrende deneyimlemeyi tercih etmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek metaverse’e giriş yapabilirsiniz.

  • Decentraland’a gitmek için buraya tıklayın.
  • Ana sayfada yer alan “Get Started” butonuna tıklayarak devam edin.
  • Decentraland şu anda yalnızca web sürümüne sahiptir; mobil cihazlarda kullanılamamaktadır. Masaüstünden giriş yapmak isterseniz “Dowload” butonuna tıklayıp indirebilirsiniz. İnternet tarayıcısı aracılığıyla kullanmak içinse “Explore on Web” yazısına tıklamanız gerekir.
  • Açılacak olan yeni sekmeden kripto cüzdanınızı bağlayarak veya misafir olarak oynamaya başlayabilirsiniz. Misafir hesabının sunmuş olduğu deneyim cüzdanla bağlananlara göre daha kısıtlıdır. İlk kez gireceklere misafir hesabı oluşturmalarını tavsiye etmekteyiz.
  • Giriş modunuzu seçtikten sonra avatarınızı seçmeniz gerekir.
  • Kullanıcı adı ve e-mail adresi yazıldıktan sonra “Next” butonuna tıklayıp metaverse’te bulabilirsiniz kendinizi.

Konunun meraklıları Decentraland dışındaki diğer popüler platformlar olan Somnium, OVR, Sandbox, Axie Infinity de ziyaret edebilir.

Metaverse Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Metaverse kavramı ilk defa Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı Snow Crash adındaki bilimkurgu romanında yer almıştır. Romanda kurgusal bir dünyayı niteleyen metaverse günümüzde de aynı niteliği korumaya devam etmektedir. Covid-19 pandemisinden dolayı tüm dünyada insanlar evlerine kapandığı için online etkinlikler ve haliyle online platformlar oldukça önem kazanmıştır. Dünyaca ünlü oyun Fortnite 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott ile sanal bir konser düzenlemiştir. Bu konserde oyuncuların avatarları ile konserde eğlenmesi metaverse’ün kısa sürede başarıya ulaşacağını düşündürtüp bu alandaki çalışmaları hızlandırmıştır.

Yıllardır gelişimi devam eden sanal dünya çalışmalarını popüler hale getiren adım ise Facebook şirketinden gelmiştir. Sanal bir kamusal alan oluşturma hedefi için çok büyük finansal ve insan kaynağı ayıran Facebook adını Meta olarak değiştirerek metaverse’ün tüm dünyada dikkat çekmesini başarmıştır.

Metaverse Ne Demek?

Metaverse ne demek sorusunu yanıtlamak için kelimeyi parçalayarak inceleyelim. İngilizce “meta” ve “verse” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu tabir Türkçe’ye “öte evren” olarak çevrilebilir. Bulunduğumuz evrenin ötesinde tamamen sanal olarak varlığını sürdüren bu evren için “sanal evren” tabirini kullanmak da yanlış olmaz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...