Metaverse Mimarlığı Nedir? Metaverse Mimarlığı Rehberi

Metaverse üzerine büyük şirketlerin atmış olduğu adımlar gelecekte yaşamın önemli bir bölümünün sanal dünyaya taşınacağının ipuçlarını vermektedir. Hal böyle olunca metaverse evrenleri nasıl inşa ediliyor merak edilmektedir. Yaşanılacak bir yerler yaratılmak istendiğinde metaverse mimarlığı, gündeme gelen mesleklerin başında yer alır. Metaverse teknolojisi günümüzde henüz emekleme aşamasında olsa da şimdiden tüm iş dünyasının gündemini doldurmaktadır.

Metaverse Mimarlığı Nedir?

Metaverse, insanların artırılmış sanal gerçeklik cihazları kullanarak katıldıkları sanal evrendir. 3 boyutlu olan bu evrene oyun, film, tasarım, sanat gibi endüstriler şimdiden uyum sağlamaya başladı bile. Metaverse’te insanların vakit geçirecekleri, alışveriş yapabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, iş toplantıları düzenleyebilecekleri sanal ortamlar yaratılmak amaçlanıyor. Şu anda birçoğuna uzak gelse de ileride şirketlerin metaverse ofislerinden çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor. Kısacası bu teknoloji insan yaşamını büyük bir ölçüde değiştirecek.

Metaverse herkesin ulaşabileceği sanal bir evren ve bu evrende insanların yapılara ihtiyacı var. Metaverse mimarlığı kavramı da işte bu noktada insanların karşısına çıkıyor. Metaverse kentlerini, kentlerde bulunan yapıları tasarlayanlara metaverse mimarı deniliyor. Metaverse, mimarların tüm yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri yeni bir alan. Metaverse’te sanal eğlence alanları, alışveriş merkezleri, sanat galerileri, okullar, iş merkezleri gibi fiziksel dünyadaki birçok yapının sanal versiyonu yer alacak. Mimarların yapmış olduğu kaliteli tasarımlarla metaverse’deki yapılar çok daha gerçekçi ve insanların dahil olmak isteyeceği hale bürünebilir. Fiziksel dünyanın kısıtlamalarından hazzetmeyen mimarlar, sanal evrende çalışabilecek düzeyde kendilerini yetiştirerek yeni kariyer fırsatları elde edebilirler.

Metaverse Mimarı Ne İş Yapar?

Metaverse gelecekte günlük yaşantının bir parçası olması bekleniyor. Metaverse’in bir sosyalleşme ve eğlence alanı olması dışında eğitim, iş dünyası için de ciddi değişimlere yol açacağı düşünülüyor. Fiziksel olarak birbirinden kilometrelerce uzakta bulunan kişilerin sanal bir gerçeklikte birlikte deneyim yaşamaları gelecekte bizleri çok farklı yapılarla karşılaşacaktır.

Tüm bunların yapımında kilit meslek alanı olan metaverse mimarlığı birçok noktada etkisini gösterir. Bu nedenle metaverse mimarı ne iş yapar sorusunun cevabı henüz keskin sınırlarla netleşmiş olmasa da bazı kilit etkinliklerine değinilebilir. Metaverse mimarları, sanal evrenlerin amacına uygun planlar yapar. Oluşturulan evrenler genişleyebilir ve sürdürülebilir olmalıdır. Ayrıca insanların dikkatini çekmek için yaratıcı olmalıdır.

Metaverse mimarlarının yaptığı bir diğer iş ise planlanan evreni modelleme yazılımları, oyun motorları gibi araçlarla tasarlamaktır. Burada yapılan çalışmalar günümüzdeki oyun tasarımcılarının yaptığı çalışmalara oldukça benzemektedir.

Metaverse’te mimarların yaptığı bir diğer iş ise insanların sahip olabilecekleri ögeler tasarlamaktır. Yani NFT tasarımı yapmaktır. Metaverse evrenindeki dijital ögelerin sahiplikleri NFT teknolojisi kullanılarak sağlanır. Sanal evrende insanlar bir şey satın aldığında fiziksel olarak elde edebilmeleri için NFT’lere ciddi oranda önem verilmektedir.

Metaverse Mimarlığı Çalışma Alanları

Metaverse mimarlığı nedir, ne iş yapar genel hatlarıyla sizlere aktardık. Metaverse mimarlarının çalışma alanları içinde bulundukları projeye, bilgi ve becerilerine göre değişir. Şu ana kadar yapılan metaverse projelerinde metaverse mimarlarının yoğun olarak çalıştığı bazı alanları tespit ettik. Günümüzde metaverse mimarlığı çalışma alanları şöyledir:

  • 3D tasarım
  • Özel 3D mimari
  • Oyna-kazan mekanizmaları (Play to earn)
  • Evren mimarisi planlaması
  • Oyna-öğren mekanizmaları (Play to learn)
  • NFT

Metaverse mimarlığı çalışma alanları insanlara daha iyi birer kullanıcı deneyimi yaşatmak için her geçen gün genişleyecektir. Bu alanda kendisine fırsat yaratmak isteyen kişiler metaverse mimarlığı yapabilmek için gerekli olan yetkinlik alanlarında kendilerini geliştirmeye çalışabilirler.

Nasıl Metaverse Mimarı Olunur?

Metaverse mimarları, sanal dünyanın mimarisini yaratan ve geliştiren kişilerdir. Metaverse mimarları için en önemli konu yaratıcılıktır. Çünkü fiziksel dünyadaki hava durumu, yer çekimi, yapı denetim kuralları gibi tasarımı kısıtlayan unsurlar metaverse’te yoktur. Ancak metaverse mimarı olmak için normal mimarlardan farklı bilgi ve yeteneklere gereksinim vardır.

Metaverse mimarı olmak için gereken temel beceriler şöyledir:

  1. Temel Tasarım Becerisi: Metaverse; renkli, canlı, hareketli ve eğlenceli bir dünya olduğu için mimarların göz alıcı, ilginç tasarımlar yapabilmesi gerekir.
  2. Hesaplamalı Tasarım: Hesaplamalı tasarım en basit tanımıyla bilgisayar kullanarak algoritmalar aracılığıyla tasarım yapmaktır. Tasarımın dinamik ve tekrarlanabilir olmasını sağlayan önemli bir yöntemdir. Metaverse mimarı olmak isteyenler hesaplamalı tasarımı nasıl kodlayacakları öğrenmelidir.
  3. Prosedürel İçerik Üretimi (PCG): Prosedürel içerik üretimi, bilgisayarın rastgelelik ve işleme kapasitesiyle insanların oluşturmuş olduğu materyalleri birleştirip algoritmik olarak oluşturulmasıdır. Bu sayede daha fazla miktarda içerik üretilebilir ve hatta sonsuz içeriğe sahip olma imkanı vardır.
  4. Yapay Zeka: Mevcut verilerle yapay zekayı eğiterek yeni tasarımlar yapmak metaverse’de çok sık kullanılacaktır.
  5. Sanal Gerçeklik: Metaverse mimarları sanal gerçekliğin nasıl çalıştığını ve temel kavramlarını iyi bilmelidir. Mimarların oluşturacağı her şeyi kullanıcılar sanal gerçeklikle deneyimleyeceği için kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli bir konudur.
  6. NFT: Metaverse’te birçok varlığın NFT olarak yer alması bekleniyor. Metaverse mimarları NFT konusunda bilgi sahibi olarak projelerde daha etkin rol oynayabilirler.

Metaverse Mimarlar İçin Hangi Fırsatları Barındırıyor?

Dijital ekonomi yükseliş döneminde olduğundan şu anda birçok marka dijital varlığını artırmak için çalışmalarını hızlandırmış durumda. Birçok moda markası metaverse defileleri düzenliyor. Turizm firmaları metaverse’te sanal gezi alanları oluşturuyor. Film, gayrimenkul, eğitim gibi daha birçok sektör metaverse’te şimdiden var olmanın yollarını arıyor. Bu nedenle birçok firma kendisi için sanal evren inşa edebilecek birilerine ihtiyaç duyuyor.

Metaverse mimarlığı – Defile

Metaverse mimarları danışmanlıktan NFT üreticiliğine kadar birçok farklı kolda iş fırsatı elde edebilir. Mimarlar diğer meslek paydaşlarıyla birlikte geleceğin sanal dünyalarını oluşturacaktır. Fiziksel dünya ile sanal dünya arasındaki köprü metaverse mimarlarıdır. Sanal dünyada etkileyici, sürükleyici, sınırları olmayan mekanlara ve ögelere ihtiyaç olduğundan mimarlar metaverse’teki en önemli meslek grubundan birisidir.

Mimarlık Firmaları Metaverse Hakkında Ne Düşünüyor?

Halihazırda mimarlık hizmeti veren firmaların metaverse hakkında düşünceleri de oldukça merak ediliyor. Mimarlık firmalarının önemli bir kısmı sanal dünyanın inşa edilmesine de katkıda bulunmak istiyor. Hatta şimdiden çalışmalara dahil olan firmalar bulunuyor.

Ünlü mimar Zaha Hadid’in kurmuş olduğu Zaha Hadid Architects firması metaverse tasarımına atılan ilk büyük firmalardan biridir. Liberland adı verilen metaverse kenti ZHA tarafından planlanarak harekete geçirilmiştir. Firmanın müdürü Patrik Schumacher metaverse hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etmiştir: “Kurumlar, eğitim, perakende ve ayrıca daha gündelik alanlarda sosyalleşme ve ağ oluşturma için sürükleyici internet olacak. Gerçek dünyada yaptığımız her şey potansiyel olarak meta veri tabanındaki etkileşimlerle ikame edilebilir, artırılabilir veya paralel hale getirilebilir.”

Metaverse mimarlığı – Liberland Metaverse

Özetle

Metaverse, hayatımıza birçok yenilikle birlikte yeni meslek grupları dahil etmiştir. Bunlardan birisi de metaverse mimarlığıdır. Metaverse kentlerinin planlanmasından inşasına kadar çeşitli konularda aktif olarak rol oynayan metaverse mimarları geleceğin gözde meslek üyeleri olacaktır. Bu alana ilgi duyan, tasarımlarının sınırı bulunmayan kişiler kendini geliştirerek daha şimdiden çalışma şansı elde edebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...