Kripto airdrop, blockchain ve kripto para şirketleri tarafından çok sayıda cüzdan adresine ücretsiz bir şekilde token veya coin dağıtılarak yapılan pazarlama taktiğidir. Şirketin genellikle projelerini tanıtmak veya yeni kripto para birimlerinin taban kitlesini oluşturmanın için airdrop yaparlar. Bazı durumlarda, kullanıcıların airdrop almaya hak kazanabilmesi için sosyal medyada airdrop hakkında bilgi paylaşmak veya bir haber bültenine kaydolmak gibi belirli görevleri tamamlamaları gerekebilir.
Halihazırda piyasada 22.000 üzerinde kripto para mevcut. Yeni projelerin kalabalık pazarın içerisinden sıyrılması için airdrop sıklıkla başvurulan bir pazarlama yöntemidir. Projeler kullanıcılarına hediyeler verir ve karşılığında da hediyeyi almak isteyen birçok yeni kullanıcı kazanır. Böylece kriptonun tanınırlığı giderek artar. Bu durum genellikle bir süreliğine değerinin de artmasına yol açar.
Airdrop Türleri Nelerdir?
Airdrop yaparken farklı yöntemler uygulanabilir. Mesela kimi airdroplarda katılımcıların sosyal medyada paylaşım yapması istenir kimilerinde ise e-posta adresini girmek yeterlidir. Birbirinden farklı özelliklere sahip kripto airdrop türleri şöyledir:
Standart Airdrop: Kullanıcıların bilgilerini girip kolayca kaydolduğu ve sınırlı sayıda ödülden faydalanabildiği airdrop türüdür. Standart airdroplarda genellikle ödül miktarı sabit olduğu için bitmeden faydalanabilmek için acele etmek gerekir. Şirketlerin bu etkinliği düzenlemelerinin amacı büyük bir kullanıcı bilgi ağı oluşturmaktır.
Fork Airdrop: Mevcut bir blok zincirinden bölünerek veya çatallanarak (fork) yeni bir kripto para birimi oluşturulduğunda düzenlenir. Bu sayede orijinal kripto para birimi sahipleri yeni paraları ücretsiz olarak alma hakkına sahip olabilir.
Bounty airdrop: Kullanıcıların token alabilmesi için belirli görevleri tamamlamaları gereken airdrop türüdür. Bu görevler sosyal medyada proje hakkında bilgi paylaşmak, proje hakkında makaleler yazmak veya proje materyallerini diğer dillere çevirmek gibi şeyleri içerebilir. Görevle zor olmasa da projenin tanıtımı için oldukça önemlidir.
Holder Airdrop: Belirli bir zamanda, belirli bir kripto para birimine sahip olan kullanıcılara ödül dağıtıldığı bir airdrop türüdür. Genellikle uzun vadeli yatırımcıları sahiplerini ödüllendirmek için yapılır.
Random Airdrop: Random yani rastgele airdrop, jetonların çok sayıda cüzdan adresine rastgele dağıtıldığı airdrop türüdür. Projeyi tanıtırken kullanıcılar arasında heyecanlı bir bekleyiş yaratmak adına tercih edilir.
Airdrop Nasıl Çalışır?
Airdrop’un ne olduğunu ve türlerinden bahsettikten sonra sistemin nasıl çalıştığına değinelim. Airdrop sistemini almanız bu etkinliklere katılma kararınız üzerinde etkili olabilir. Kripto airdropları genellikle şu şekilde çalışır:
- Öncelikle şirket, coin veya token’ı için airdrop gerçekleştireceğini duyurur. Bu duyuru, geçerli olan tüm gereksinimler veya kısıtlamaların yanı sıra, genellikle airdrop’a nasıl katılacağınızla ilgili bilgileri içerir.
- İlgilenen kullanıcılar airdrop için kaydolur ve cüzdan adreslerini sağlar. Bazı durumlarda, kullanıcıların token almaya hak kazanabilmeleri için sosyal medyada airdrop hakkında bilgi paylaşmak gibi belirli görevleri tamamlamaları da gerekebilir.
- Şirket daha sonra tokenları uygun cüzdan adreslerine dağıtır. Dağıtım bir kerede yapılabilir veya birden çok turda zaman içinde yapılabilir.
- Tokenlar dağıtıldıktan sonra, kullanıcılar bunları cüzdanlarına alıp borsalarda veya platformlarda ticaret yapabilir; kullanabilir.
İlginizi çekebilir: Coin ve Token Farkı Nedir?
Airdroplar Güvenli Midir?
Airdroplar hem kullanıcıları için hem de şirketler için avantajlıdır. Bu nedenle çok tercih edilen bir pazarlama taktiğidir. Airdrop esnasında kullanıcıların aklına “Acaba dolandırılır mıyım?” sorusu sıklıkla gelir. Kripto para piyasasında yaşanılan dolandırıcılık vakalarından dolayı doğan bu endişe oldukça yerindedir. Bu nedenle kullanıcılar dikkatli olmalıdır.
Bazı olumsuz vakalar yaşandı diye tüm airdroplardan uzak durmaya gerek yoktur. Araştırılıp düzgün bir şekilde düzenlendiğinden emin olunan her airdrop’a katılıp ödüllerden faydalanılabilir. Bununla birlikte, kripto airdroplarına katılmanın potansiyel riskleri de vardır. Potansiyel bir risk, bazı kripto airdroplarının dolandırıcılık olabilmesidir. Airdrop’lar, şirketlerin coinlerini ücretsiz olarak dağıtmasının bir yolu olduğu için, insanların ücretsiz coinlere olan ilgisinden yararlanmak isteyen dolandırıcılar için cazip olabilir. Bir dolandırıcılığa düşmemek için araştırmanızı yapmanız ve yalnızca saygın şirketlerin airdroplarına katılmanız önemlidir.
Diğer bir potansiyel risk ise bazı airdrop’lara katılmak için özel anahtarlarınızı veya diğer hassas bilgilerinizi paylaşmanızı gerektirebilir. Bu tehlikeli olabilir çünkü başka biri özel anahtarlarınıza erişirse kripto para biriminizi çalabilir. Bu riskten kaçınmak için özel anahtarlarınızı asla kimseyle paylaşmayın ve yalnızca sizden gerektirmeyen airdroplara katılın. Hiçbir yasal airdrop sürecin herhangi bir aşamasında kullanıcılarının özel anahtarını (private key) istemez.
Genel olarak, dikkatli olursanız ve araştırmanızı yaparsanız kripto airdroplarına katılmak güvenli olabilir. Yalnızca saygın şirketlerin airdroplarına katıldığınızdan ve özel anahtarlarınızı asla kimseyle paylaşmadığınızdan emin olun.
En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.