Proof of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work, kripto paraların birçoğunda kullanılan mutabakat algoritmasıdır. Proof of Work nedir anlamak kripto paraların güvenliğinin nasıl sağlandığı konusunda da kişiyi fikir sahibi etmektedir. Bu nedenle blockchain ve kripto para teknolojilerine ilgi duyan herkes Proof of Work algoritmasının nasıl çalıştığına genel hatlarıyla hakim olmalıdır.

Proof of Work Nedir?

Proof of Work yani İş İspatı algoritması blockchain ağında en yaygın kullanılan konsensüs algoritmadır. Proof of Work algoritması ile blockchain ağında yapılan işlemler onaylanır ve zincire yeni bloklar eklenebilir. Proof of Work, Bitcoin’den çok daha önce 1993 yılında ortaya çıkmıştır. Bitcoin ilk çıktığında Prrof of Work protokolü sayesinde ne kadar güvenilir bir şekilde ödeme alt yapısı olduğu açıklanmıştır.

Proof of Work algoritmasının temeli blockchain ağına eklenecek olan blok için gereken düzeyde emek sarf edildiğini kanıtlamaktır. Blockchain ağına yeni bloklar eklemek için madenciler yüksek işlem gücü gerektiren matematik problemlerini çözerler.  Madenciler tarafından doğrulanan işlemler blockchaine kaydedilir. Yapmış olduğu bu iş karşılığında madenci ödül kazanır.

Proof of Work Neden Gereklidir?

Kripto paralar merkezi değillerdir ve eşler arasında işlem görürler. Birbirini tanımayan insanların para transferi yapması için güvenilir bir ortama ihtiyaç vardır. Proof of Work sayesinde fikir birliği eve güvenlik sağlanabilmektedir. Proof of Work mekanizması sayesinde blockchain ağındaki veriler hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı korunmuş olunur.

Proof of Work Nasıl Çalışır?

Kripto para işlemlerinin güvenliğini sağlamak için bankalar veya finans kuruluşları yoktur. Yapılan işlemlerin doğru bir şekilde gerçekleştiğinin sağlayıcılarından bir tanesi Proof of Work mekanizmasıdır. Proof of Work şu şekilde çalışır:

  • Kullanıcıların kripto para alışverişi işlemleriyle ilgili veriler bir blokta toplanır.
  • Kripto madencileri, yeni bloğu blok zincirine işlemek için matematik problemini çözme yarışına girerler. Matematik problemini ilk çözen madenci bloğu ağa işleme hakkını elde eder.
  • Madenci bloğu ağa işler ve ödül olarak belirlenmiş olan kripto para onun olur.

Madencilerin problem çözme yarışı, ellerine kağıt kalem alıp cevabı ilk bulmaya uğraşmak değildir. Bu problemler ciddi bilgisayar gücü ve enerji gerektirirler. Bloğu işleyecek madencinin seçilmesi katkıda bulundukları işlem (hash) gücüne bağlıdır.

Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, Bitcoin whitepaper’ında Proof of Work ile ilgili şunları yazmıştır:

İş İspatı, çoğunluğu temel alan karar mekanizmasında temsilcilerin belirlenmesi problemini de çözüyor. Çoğunluğu oluşturmak için her IP adresi başına bir oy prensibi benimsenmiş olsaydı çok sayıda IP adresi edinebilecek herkes kendi başına çoğunluğu oluşturabilirdi. İş İspatı mekanizmasının temelinde ise her CPU başına bir oy prensibi bulunuyor. Çoğunluk kararını temsil eden en uzun zincir, aynı zamanda, en fazla İş İspatı çabasını sağlamış olan zincir. CPU gücünün çoğunluğu dürüst node’lar tarafından kontrol edilirse bu dürüst zincir, en hızlı büyüyen zincir olacaktır ve rakiplerinin önüne geçecektir.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...