Blockchain’i anlayabilmek için, bu teknolojinin nereden geldiğini ve hangi aşamalardan geçtiğini, tarihini bilmek, öğrendiklerimizi sindirebilmek açısından faydalı olacaktır. Blockchain tarihinde sadece bir kaç kişinin adı daha çok geçse de, bu teknolojinin gelişmesinde birçok kişi rol almış ve her biri bir adım öteye götürmüştür.
İlk Adımlar
Bundan 31 yıl öncesine gidersek, 1982 yılında kriptograf olan David Chaum, bir tezinde bugünün blokchain teknolojisine çok benzeyen bir protokol önerdi. Chaum’un tezde anlattığı bu yapı dijital para birimlerini desteklemek için yaratılmamıştı ama bağlantısı vardı. Bu bağlantıyı kullanarak Chaum, 1989 yılında DigiCash adında bir şirket kurdu ve ecash, cyberbucks ve digicash adında blockchain teknolojisi destekli kripto parayı tanıttı. Ancak, Chaum bankaları projeyi desteklemeye ikna edemedi ve 1998’de iflasını verdi.
1991 yılında ise Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından kriptografi ile güvenliği sağlanmış blok sistemi duyuruldu. Kriptografik olarak güvenli blok zincirler oluşturmayı ve bu sistemin verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalara yaptılar. Zaman damgası ile blokları güvende tutmayı hedeflediler ve bunu yaparken Merkle ağacı sistemini kullandılar. Bu teknoloji daha sonra kullanılmadı ve patenti de 2004 yılında sona erdi.
Hal Finney Etkisi
2004 yılına geldiğimizde, Hal Finney tarafından RPoW adı verilen yeniden kullanılabilir iş ispatı modelini tanıttı. Bu sistem değiştirilemez Hashcash tabanlı, iş ispatı ile çalışmaya başladı ve kişiden kişiye aktarılabilen RSA imzalı bir token oluşturuldu.
RPoW, tokenların mülkiyetini dünyanın her yerinde gerçek zamanlı olarak görülmesini sağladı. Ve bu sayede verilerin doğruluk ve bütünlüğünü kontrol edecek şekilde tasarlanmış güvenli bir sunucuda tutarak, çifte harcama problemini çözdü. Bu model kripto paranın prototipi ve başlangıcı oldu.
Satoshi Nakamoto
Tam anlamıyla ilk blok zincir, hepimizin bildiği gibi 2008 yılında Satoshi Nakamoto’nun önderliğinde hayata geçti. Blokların 3. kişi/kurumlar tarafından imzaya ihtiyaç duymadan, zaman damgası ile blockchain tasarımını önemli bir şekilde geliştirdi.
Bu gelişmeden 1 yıl sonra da, halka açık kayıt defteri olarak kullanılacak ilk dijital para birimi Bitcoin hayata geçti. Bitcoin Hashcash iş ispatı sistemine dayanıyor ancak, RPow yerine işlemleri takip eden ve doğrulayan, eşler arası dağıtık protokol kullanılıyor.
Dünyanın İlk Bitcoin İşlemi
Hal Finey, geliştirdiği ve ışık tuttuğu bu sistemi takip etti ve 12 Ocak 2009 yılında dünya tarihine bir kez daha adını kazıyarak, dünyanın ilk Bitcoin alıcısı oldu ve Satoshi Nakamoto’dan 10 Bitcoin satın aldı.
Ve Sonrası
Bitcoin, sonraki 2 yıl boyunca dünyanın tek geçerli kripto parası olmaya devam etti. Ve sonrasında 2011 yılında Litecoin ve Namecoin piyasa sürüldü.
2015 yılında Ethereum blok zinciri tanıtıldı. Ethereum bu arada tanıtılan kripto paralardan farklıydı ve öne çıktı. O sadece bir dijital para birimi değil, aynı zamanda diğer blok zincirleri desteklemek, merkeziyetsiz uygulamalar çalıştırabilecek bir platformdu. Ve sektörü bir adım öteye götürdü. Hack saldırıları, gelişmeye ihtiyaç duyan yönleriyle Ethereum 2.0 tanıtıldı.
Şuanda yeni varyasyonlar, konsensüs mekanizmaları, yenilikçi çözümler denenerek bir çok blok zincir teknolojisi tanıtılıyor. Gelişime açık, gelişmeye devam eden, devletler tarafından engeller konsa da, mevcut sorunlara çözümler üreten projeler varlığını sürdürüyor.
En son gelişmelerden haberdar olmak için Twitter, Instagram, YouTube ve LinkedIn üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi Telegram kanalından bize iletebilirsiniz.