Sektörde olup bitenleri deneyimli kişilerin gözünden aktardığımız röportaj serimizin yeni bölümünde konuğumuz Ömür Çataltepe’ydi. TON’un Türkiye’deki iş geliştirme direktörü olan Ömür Bey’in en büyük öncelikleri ekosisteme Türkiye’den geliştiriciler kazandırmak, onları istihdam etmek ve ekosisteme yerli startup projeleri kazandırmaktır.
Davetimizi kabul edip bizlerle bu keyifli sohbeti gerçekleştirdiği için Digicentralized ekibi olarak kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Ton Foundation Nedir? Neleri hedefliyor?
Öncelikle TON’u tanımlayarak başlamak isterim. The Open Network, Telegram’ın kurucuları tarafından tasarlanan ve daha sonrasında topluluğa devredilen ultra hızlı bir layer-1 blok zinciridir. Şu anda Telegram’da Web 3, TON blok zinciri kullanılarak inşa edilmektedir.
TON Foundation ise TON topluluğunu ekosistemin gelişmesi ve büyümesi için desteklemek amacıyla kurulmuştur. Girişimciler için hibe programları ve ayrıca venture yatırım programları mevcuttur. Bu programlar, TON madencileri ve sektörün önde gelen venture capital şirketlerinin destekleriyle kurulmuş ve topluluğun katkılarına açılmıştır.
Ecosystem Fund, TON ekosisteminde proje geliştirecek ekiplere sunulan $250.000.000 büyüklüğünde bir Venture fonlama programıdır.
TON ekosistemi hakkında daha iyi fikir sahibi olmak için lütfen aşağıdaki platformları inceleyiniz:
ton.starter – TON temelli launchpad
ton.org – TON topluluğu
ton.app – TON temelli projeler için bir tarayıcı
ton.space – TON blokzinciri ile ilgili dokümantasyon
ton.society – TON temelli projeler için grant topluluğu (Buradan teknik ve grant programıyla ilgili sorularınızla alakalı destek alabilirsiniz)
TON Grants ve Ecosystem Fund (Ventures) Nedir? Programın amaç ve hedeflerinden kısaca bahseder misiniz?
TON Foundation olarak, girişimcileri ve geliştiricileri TON ekosisteminde inşa etmeye teşvik etmek için TON Grants programını tasarladık. Yakın zamanda Open Challenges adını verdiğimiz bir program ile ekosistemimizin ihtiyacı olan projelerin geliştirilmesi için spesifik ilanlar vereceğiz. Detaylı bilgiye ton.org/grants sayfası üzerinden ulaşılabilir.
Ecosystem Fund ise TON blokzinciri üzerinde inşa edilecek değerli projeler için venture yatırımı yaptığımız bir fonlama programıdır. Bu fonlama programına başvuru içinde toncoin.fund sayfasından detaylı bilgi alınabilir.
Hangi alanlarda proje yapan ekipler bu programa başvurabilir?
Telegram uygulamasına entegre edilebilecek killer project statüsündeki uygulamalar ve Infrastructure, DeFi, Gaming, DAO, SocialFi ve aynı zamanda Web 3 prensiplerine uygun hemen hemen her proje, fonlama başvurusunda bulunabilir.
TON Grants programına topluluk oluşturmak, event organize etmek, yazılım geliştirmek isteyen bütün girişimciler ve geliştiriciler başvurabilirler.
Ancak teknoloji projeleri için projenin geliştirici takımının kendi akıllı sözleşme teknolojimiz olan FunC’yi öğrenip, bu yapıda akıllı sözleşmeler oluşturabilir durumda olmaları gerekiyor.
TON Foundation olarak, bu programlar ile TON ekosistemine kaliteli projeler ve değerli partnerler kazandırmayı amaçlıyoruz. Web 3 endüstrisine en doğru şekilde liderlik edebilmek en büyük önceliklerimizden birisi.
Aynı zamanda Telegram uygulamasına entegre etmek üzere özellikle Türkiye’den bir killer project çıkartmak istiyoruz.
Projeleri seçerken ne gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor?
Grants programı için :
1- open source olması
2- topluluk & kamu yararının ön planda olması
3- ton ekosistemine kullanım alanı kazandırması
4- TON blokzincirinin tercih edilmesi
Eğer blokzincirinde ana katman TON blokzinciri olmayacaksa yine başvurabilir ancak burada TON ekosistemine ciddi bir katkı sağlaması gerekir, burada bir beklenti oluşur.
Ancak altını çizmek isterim ki venture programımızda ve Grant programımızın 3. Katmanında bazı kurallar esnetilebilir. Mesela open source olmaması gibi.
Verilen hibelerin büyüklükleri ne kadardır?
Şu anda venture porgramımızın herhangi bir üst sınırı mevcut değil. Herhangi bir miktarda yatırım yapılabilir. Bu tamamen projenin fizibil ihtiyaçları doğrultusunda sunulur. Grant yani hibe programımızda TON ekosistemine açık kaynaklı projeler sunabilmek adına 3 katmanlı bir hibe programı teklif ediyoruz.
1. Katman : Lightning Grants (Katman 1) ⚡:
Lightning Grants, hibe programımızın $5.000 üst sınırı olan, bağımsız geliştiriciler ve bağımsız organizatörler / topluluk üyelerine odaklanan 1. katmanıdır.
2. Katman : Standardized (Katman 2): ✈️
Standardized Grants, hibe programımızın $50.000 üst sınırı olan, yalnızca orta veya büyük takımların elverişli olduğu bir katmanıdır.
3. Katman: Standardized (Katman 3) 🚀
3. Katman Standardized Grants, hibe programımızın sabit bir üst sınırı olmayan, kendini TON ekosisteminde veya diğer ekosistemlerde kanıtlamış büyük takımların elverişli olduğu son seviye katmanıdır.
Editör Notları
TON hakkındaki gelişmeleri takip edebilmek için TON Twitter hesabını takip edebilirsiniz. Ömür Bey’in Twitter ve LinkedIn aracılığıyla takip edip farklı etkinliklere katılımından ve faydalı içeriklerinden haberdar olabilirsiniz.
DigiPodcast’in tüm bölümlerine Anchor ve YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.