ReFi (Onarıcı Finans) Nedir?

Merkeziyetsiz bir dünya inşa etme imkanı sunan Web3, finans alanında çok köklü değişimlere sebep olmaktadır. Belli bir kişi veya kurumun değil topluluğun ön planda olduğu yeni finans yapıları inşa edilmektedir. Toplulukların kendi amaçları doğrusunda oluşturduğu yeni bir yaklaşım ise regenerative finance yani onarıcı finanstır.

Henüz DeFi (merkezi olmayan finans) tam olarak geniş kitleler tarafından anlaşılmamışken ReFi kavramı pek çok kişinin aklında soru işaretine yol açmaktadır. Gelin hep beraber finansın onarıcı gücünü anlamaya çalışalım.

ReFi (Onarıcı Finans) Nedir?

Gelecek nesillere yaşanılabilir bir Dünya bırakabilmek adına iklim ve çevresel krizlerle mücadele edebilmek için büyük çaba harcanmaktadır. Bu mücadele çalışmaları genellikle yeterli finansmana sahip olamadığı için geniş alanlara yayılamamaktadır.  ReFi, insanların karşısına çıkan doğa, çevre ve sağlık sorunlarını çözmek için parayı araç olarak kullanmayı ilke edinen finansal sistemdir. Onarıcı finans modeli sürdürülebilir doğa, çevre ve yaşam için hazırlanan proje ve malları finanse etmeye odaklanır.

Geçmişten günümüze kadar ekonomik faaliyetler sonucunda doğal kaynaklar azalmış, çevre kirlenmiş, küresel sıcaklık yükselmiştir. ReFi kavramı, karşı karşıya kalınan iklim krizinden dünyayı kurtarmak için yapılacak onarım ve canlandırma faaliyetlerine sermaye akışı sağlamaktadır. Onarıcı finansın amacı sermaye kaynaklarını azaltmadan toplumun yaşam kalitesini artırmaktır.

ReFi (Onarıcı Finans) Modeli Nasıl Çalışır?

ReFi, DeFi’nin en inovatif ürünlerinden birisidir. Kullanıcılarına doğal kaynakları korurken para kazanmaları için imkan vermektedir. Küresel karbon ayak izini azaltmak ve doğal kaynakları yenilemek için şimdiden pek çok ReFi projesi geliştirilmeye başlamıştır. Web3 yaşam tarzının etkileri küçümsenmemelidir. Kullanıcılarının yürümesini teşvik ederek karbon ayak izini küçültmeyi amaçlayan StepN, karbon ayak izinin 6 milyon ton civarlarında küçülmesini başarmıştır. Peki, bu projelerinin çalışma prensibi neye dayanıyor?

Regenerative finance projelerinin çalışma modelini üç temel adıma ayırabiliriz:

  • Koruma/yenileme değerini belirlemek: Karbon emisyonunu azaltmak gibi kullanıcıların çevresel katkıda bulunacakları bir değer belirlenir.
  • Belirlenen değeri tokenize etmek: Kullanıcının sunduğu fayda tokenize edilerek ekonomik model oluşturulur.
  • Likidite yaratmak

ReFi Proje Örnekleri

Regen Network

Regen Network, iklim değişikliğini tersine çevirerek ekosistemi yenilemeyi amaçlayan regenerative finance projelerinden birisidir. Projenin ele aldığı temel sorun yanlış ekonomik modellerin toprağın bozulmasına sebep olarak ekosistemi yok etmesidir. Regen Network çözüm olarak rejeneratif arazi kullanım uygulamalarını teşvik etmektedir.

ReFiDao

ReFiDao, gezegen ve insanlar için etkiyi hızlandırmak misyonuyla kurulmuş bir başlangıç topluluğudur. Topluluğun etki alanlarında karbon, eğitim, enerji, gıda, sanayi, sağlık, doğa gibi çok farklı alanlar yer almaktadır.

Sonuç

ReFi, yıllardır göz ardı edilen, gündemde yeterince tutunamayan, bir türlü istenilen çözüme kavuşturulamayan sorunlara yeni bir yaklaşım getirmiştir. Blok zinciri teknolojisi ve web3’ün gücü ile merkezi olmayan yapılarla bu işleri başarmak çok daha kolaydır. Topluluğun gücü kullanılarak birçok proje insanları dünyayı onarırken para kazanmaya teşvik edebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...