BRC-20 Token’ları Nedir? BRC-20 Token Nasıl Oluşturulur?

Bitcoin ağı üzerinde yaratılan BRC-20 token’ları son günlerde gündemden düşmüyor. Başta Bitcoin maksimalistleri olmak üzere kripto meraklıları BRC-20 token projelerinin çığır açma olasılığının peşinden koşarak bu yeni teknolojiyi keşfetmeye çalışıyor. Özellikle Pepe (PEPE) meme coinin hızla yükselmesi BRC-20 token standardı hakkında akıllara pek çok soru oluşmasına yol açtı. Akıllardaki soru işaretlerini gidermek için yeni trendi yakından tanıyalım.

BRC-20 Token Nedir?

BRC-20 token’ları, token sözleşmelerini, mint token’larını dağıtmak ve token transferlerini kolaylaştırmak için Ordinal yazıtları ve JSON verilerini kullanan deneysel bir misli token standardıdır. Token standartlarını ve kurallarını yönetmek için akıllı sözleşmeler oluşturan Ethereum’un EVM zincirlerinde bulunan token standartlarının aksine, BRC-20 token’ları Bitcoin’de bir script dosyasını depolamanın bir yoludur. Bu script dosyası, belirteçleri satoshis’e (Bitcoin’in en küçük birimi) atfetmek ve kullanıcılar arasında hareketlerini sağlamak için kullanılır.

BRC-20 standardının bir anda bu kadar dikkat çekmesinin altında kullanım kolaylığı ve sağladığı esneklik yatmaktadır. En çok kullanılan ve güvenli bir ağ plan Bitcoin üzerinde kurulu olması da daha fazla yatırımcının ve geliştiricinin BRC-20’ye yönelim göstermesinin ana nedenleri arasında yer alır. Akıllı sözleşmelere dayanan ERC-20 tokenlarının aksine, BRC-20 token işlemleri için akıllı sözleşmeler kullanmaz. Bunun yerine Ordinals ve Inscriptions’tan yararlanırlar. Ayrıca, BRC-20 belirteçleri, basım ve ticaret için bir Bitcoin cüzdanı gerektirir ve bu da onları Bitcoin kullanıcıları için daha erişilebilir kılar.

BRC-20 Standardı Nasıl Ortaya Çıktı?

BRC-20 token standardı, 8 Mart 2023 tarihinde @domodata adlı bir Twitter kullanıcısı tarafından oluşturuldu. @domodata Ordinal teorinin Bitcoin üzerinde değiştirilebilirliği kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağını görmek için bir deney yaparak bunu Twitter hesabından paylaştı.

Ayrıca deney boyunca fikir aşamasından BRC-20 transferine kadar neler olup bittiğini açıkladı. Buraya tıklayarak BRC-20 deneyi notlarına ulaşabilirsiniz.

BRC-20 Token Nasıl Oluşturulur?

BRC-20 standardını kullanarak Bitcoin üzerinde token çıkarmak çok karmaşık veya meşakkatli değildir. Uygu yönergeleri takip eden ve BRC-20 kaynaklarını inceleyen herkes kendi token’ını oluşturup kullanabilir. BRC-20 token oluşturma süreci şöyledir:

  1. Bir Belirteç Sözleşmesi Dağıtın:
    • Dört harfli ad, maksimum tedarik, ondalık sayılar ve darphane limiti dahil olmak üzere belirteç sözleşmenizin ayrıntılarını tanımlayan bir JSON dosyası oluşturun. Örneğin, token’ınızı “MYTK” olarak adlandırabilir, maksimum arzı 1.000.000 tokena, ondalık sayıları 8’e ve darphane sınırını 0’a ayarlayabilirsiniz (daha fazla basmaya izin vermek istemiyorsanız).
    • JSON dosyasını bir satoshi’ye yazmak için sıra sayılarını ve yazıları destekleyen bir cüzdan kullanın. Bu işlem, ilk jeton setini dağıtacak ve bunları cüzdan adresinize atayacaktır.
  2. Daha Fazla Token Basın (Mint):
    • BRC-20 jetonunuz için ek token basmak istiyorsanız, gerekli ayrıntılarla yeni bir JSON dosyası oluşturun. İlk dağıtımdaki tüm bilgileri belirtmeniz gerekmediğinden bu dosya biraz daha kısa olacaktır.
    • Sıra sayılarını ve yazıtları destekleyen aynı cüzdanı kullanarak yeni JSON dosyasını başka bir satoshi’ye yazın. Bu, BRC-20 tokenınız için daha fazla token oluşturacaktır.
  3. Tokenların Transferi:
    • Tokenları BRC-20 tokenınızdan başka bir cüzdan adresine aktarmak için, aktarmak istediğiniz token sayısını, ilk adımda dağıttığınız token sözleşmesinin adını (ör. “MYTK”) ve alıcının adresi.
    • Aynı cüzdanı kullanarak JSON dosyasını bir satoshi’ye yazın. Bu, cüzdan adresinizdeki token bakiyesini azaltacak ve alıcının cüzdan adresindeki bakiyeyi artıracaktır.

BRC-20 token’larının hala deneme aşamasında olduğunu, potansiyel riskler ve güvenlik açıkları olduğunun farkında olmak önemlidir. Dolandırıcılar, belirli BRC-20 cüzdanlarında çifte harcama gibi güvenlik açıklarından şimdiden yararlandı. BRC-20 tokenlarıyla çalışırken dikkatli olun ve güvenilir cüzdanlar ve platformlar kullanın.

BRC-20 Token Listesi

BRC-20 token’larının toplam piyasa değeri patlayıcı bir hızla büyümesini sürdürüyor. brc-20.io verilerine göre 8 Mayıs 2023 itibariyle 14079 BRC-20 token bulunuyor. Bu tokenların büyümesi öyle bir hal almış durumdaki BRC-20 işlemlerinin sayısı, Bitcoin (BTC) işlemlerinin sayısından daha fazla.

brc-20 token listesi

BRC-20 Tokenları ve ERC-20 Tokenları Arasındaki Farklar

BRC-20 tokenlarının çıkış noktasının ERC-20’den esinlenmek olması gibi çeşitli durumlardan dolayı BRC-20 ve ERC-20 karıştırılıyor olsa da her iki standart arasında önemli farklar vardır.

İşlevsellik: BRC-20 tokenları akıllı sözleşmeler değildir ve bu nedenle Bitcoin ağındaki diğer protokoller veya uygulamalarla doğrudan etkileşim kurma yeteneğinden yoksundur. Buna karşılık, Ethereum ağındaki ERC-20 tokenları, ödünç verme, ödünç alma ve daha fazlası gibi özellikleri etkinleştirerek çok çeşitli merkezi olmayan uygulamalarla (dApps) etkileşime girme esnekliğine sahiptir.

Depolama: BRC-20 tokenları, Bitcoin blok zincirindeki satoshi’lerde veri depolamak için sıra sayılarını ve yazıları kullanır. BRC-20 tokenları Bitcoin protokolü tarafından yerel olarak desteklenmediğinden, bu geçici bir çözüm olarak görülebilir. Buna karşılık, ERC-20 tokenları, Ethereum protokolünün ayrılmaz bir parçasıdır; bu da onların depolanmasını ve işlenmesini daha sorunsuz ve desteklenir hale getirir.

Kullanılabilirlik: BRC-20 tokenları hala deneyseldir ve genellikle Bitcoin ağıyla ilişkilendirilen zorluklarla karşı karşıyadır. Bitcoin ağındaki işlem ücretleri nispeten yüksektir ve ölçeklenebilirlik, Ethereum ağına kıyasla bir sorun olabilir. Bitcoin blokları yaklaşık olarak her 10 dakikada bir onaylanır; bu, geçerliliği belirlemek için onay sırasını gerektirecek şekilde aynı bloğa birden fazla aktarım işlevinin kaydedilebileceği anlamına gelir.

Genel olarak, BRC-20 belirteçleri, Bitcoin blok zincirinde belirteç oluşturmak ve işlem yapmak için bir yol sunarken şu anda daha az işlevselliğe sahipler, depolama zorluklarıyla karşılaşıyorlar ve Ethereum ağındaki ERC-20 belirteçlerine kıyasla Bitcoin ağıyla ilişkili sınırlamalarla geliyorlar.

En son gelişmelerden haberdar olmak için TwitterInstagramYouTube ve LinkedIn üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi Telegram kanalından bize iletebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...