Blockchain Transaction (TX) Nedir?

Blockchain transaction (TX), en fazla merak edilen blockchain terimlerinden birisidir. Blockchain transaction nedir, yaşam döngüsü nasıl çalışır bilmek kripto para kullanımı hakkında akıllarda oluşan soru işaretlerini giderir. Blockchain işlemlerini anlamak bu teknolojiye duyulan endişeyi azaltır. Blockchain transaction hakkında en çok merak edilenleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Blockchain Transaction (İşlem) Nedir?

Blockchain, veri veya varlıkların depolanmasını ve transfer edilmesini sağlayan dağıtık veri tabanıdır. En yaygın kullanımı olan kripto paralar özelinde bakarsak; blockchain kripto para işlemleri hakkında bilgi bloklarından meydana gelen bir zincirdir. Blockchain transaction bir diğer adıyla blockchain işlemi, kripto transferlerine verilen isimdir. TX ise blockchain transaction teriminin kısaltmasıdır.

Transaction ID Nedir?

Transaction ID (TXID), blockchain ağı üzerinde yapılan işlemlere verilen numaradır. Bu nedenle transaction ID işlem numarası veya işlem kodu olarak da kullanılır. Transaction ID, benzersiz olduğu için blockchain işleminin takip edilebilmesine imkan sağlar.

Bir kripto transferi işlemi blockchain ağına eklendiğinde benzersiz bir tanımlayıcı transaction ID (işlem numarası verilir. İşlem numaraları blockchain.com gibi blok gezginlerinde aratılarak ne kadar, hangi tarihte, hangi adrese kripto para transfer edildiği görülebilir.

Transaction ID’nin nasıl bir şey olduğunu merak edenler için Satoshi Nakamoto’nun ilk yaptığı Bitcoin transferinin TXID’si şöyledir:

f4184fc596403b9d638783cf57adfe4c75c605f6356fbc91338530e9831e9e16

Görüldüğü gibi transaction ID harfler ve sayılardan karışık bir şekilde oluşturulur; noktalama işaretleri ve diğer karakterler yer almaz.

Blockchain Transaction (İşlem) Yaşam Döngüsü

Blockchain transaction yaşam döngüsü, bir kripto para transferinin baştan sona nasıl yapıldığını gösterir. Kripto para kullanmayı düşünenler transferin nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibi olmalıdırlar. Böylece tüm süreci güvenle yürütebilirler.

Blok zinciri üzerinde işlem yapmayı Ayşe, Fatma’ya 1 Bitcoin göndermesi senaryosu üzerine inceleyelim.

  1. Ayşe, Fatma’ya Bitcoin gönderebilmek için öncelikle Fatma’nın cüzdan adresini bilmelidir. Ardından işlem ücretini (transaction fee) ödeyip Fatma’nın cüzdanına 1 bitcoin göndermek üzere yeni bir işlem oluşturur.
  2. Bilgiler doğrulandıktan sonra işlem blok zincirine gönderilir.
  3. İşlem başlatıldığında gönderenin yani Ayşe’nin imzasıyla imzalanır. Ayşe’nin cüzdanı özel anahtarını kullanıp işlemi imzalayan işlem imzalama algoritmasını başlatır. Böylece işlem güvenli hale gelir, olası sahtekarlıklar önlenmiş olur.
  4. İşlem blok zincirinde yayınlanır ve boşta olan madenciler işlemi kabul eder. Madenciler işlemi blok halinde gruplandırdıktan sonra Proof of Work (İş İspatı)  algoritmasıyla bloğu blok zincirine yerleştirir.
  5. Blok onay aldığında geçerli bir işlem sayılır.
  6. Fatma işlemi kabul ettiğinde Bitcoin’i cüzdanına alır.

Transaction Hash (Txn Hash) Nedir?

Transaction hash, işlem karması anlamına gelir ve transaction ID ile aynı şeydir. Blok zinciri üzerinde bir işlem başlatıldığında benzersiz bir tanımlayıcı ad olan transaction hash (Txn hash) verilir. Transaction hash ile para yatırma ve çekme işlemlerinin tüm detaylarına ulaşılabilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...