1989 yılında Tim Berners-Lee tarafından ortaya koyulan konsept World Wide Web tarih boyunca pek çok değişime uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Web 2.0’ı yaşadığımız şu günlerde Web3 terimi, blok zinciri teknolojisinin kullanımının artmasıyla daha fazla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Herkes web3 nedir, hayatımızda neleri değiştirebilir merak etmektedir.
Web3 Nedir?
Web3 henüz geliştirilme aşamasında olan bir konsept olduğundan kesin bir tanımını yapmak zordur. Web3, internetin blok zinciri alt yapısı kullanılarak merkezi olmayan bir hale dönüştürülmesi fikridir denilebilir. İnternetin üçüncü nesli olarak düşünüldüğü için Web3 olarak adlandırılmaktadır. Web3 konseptinin temelini “merkeziyetsiz bağlantı” oluşturur. Web 2.0’da kullanıcılar içerikleri merkezi web siteleri üzerinden yaratıp kullanmaktadır. Yani içeriğin mülkiyeti kullanıcılarda değildir. Web3’de ise merkezi yapılar ortadan kaldırılmıştır. İçeriklerin mülkiyeti kullanıcılara aittir ve aracı kullanılmadan istenilen içeriğe ulaşılabilir.
Web3, interneti herkese açık ve merkeziyetsiz bir hale getirmeyi amaçladığından bu teknolojinin sınırlarını belirlemek şu an için mümkün değildir. Web3 konseptinde blokchain, yapay zeka, meakine öğrenmesi, nesnelerin interneti (IoT) gibi farklı teknolojiler yer almaktadır. Web 2.0’da sanal ortamlar yalnızca temel 3D kullanımla kısıtlıyken Web3’de sanal ortamlar sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle çok daha gelişmiş olacaktır.
Web3 Özellikleri
Web3 geleceğin en önemli teknolojik gelişmelerinden birisi olarak görülmektedir. Bu teknolojinin benimsenmesi ve kullanılmaya başlanabilmesine henüz çok olmasına rağmen bazı temel özellikleri şekillenmeye başlamıştır. Web3’ün 4 temel özelliği vardır. Bu özellikler şöyledir:
- Anlamsal ağ
- Her yerde bulunma
- Yapay zeka
- 3D görselleştirme
Anlamsal Ağ
Anlamsal ağ, veriler arasındaki ilişkinin anlamsal içeriğine bakılarak çalışmasını sağlayacak. Makinelerin mecazi anlamları günümüzde anlaması zordur. Web 3.0’da ise makinelerin içerikleri anlama becerisi gelişmiş olacaktır. İki cümledeki kelime dizilimleri neredeyse bire bir aynı olsa da okurda uyandırdığı farklı duygular artık makineler tarafından da ayırt edilebilecektir. Kısacası makinler veri analizi yaparak duyguları ve farklı anlamları çözümleyebilecektir.
Her Yerde Bulunma (Ubiquity)
Web3’ün bir diğer özelliği ubiquity yani her yerde bulunmadır. Aynı anda her yerde bulunabilme birden fazla yerde var olabilmektir. Web3 interneti her zaman ve her yerde erişilebilir hale getiriyor. IoT teknolojisi sayesinde internet erişimi olan daha fazla akıllı cihaz hayatımıza giriyor.
Yapay Zeka
Yapay zeka sayesinde insanlar tarafından oluşturulan içerikler makineler tarafından anlaşılabilir hale dönüşür. Yapay zeka kullanılarak veriler düzenlenip kullanıcıya sunulabilir. Web 3.0 ile makineler veriler üzerinden aktarılan duyguları ve anlamları algılayabilecektir. Web 2.0’da da yapay zeka kullanılıyor olsa da hala insan tabanlı olarak çalışmaktadır. Bu nedenle Web 2.0’daki yapay zeka kullanımı objektif değildir.
3D Görselleştirme
Web 3.0’ın fark yaratan bir diğer özelliği ise üç boyutlu sanal ara yüz odaklı olmasıdır. Üç boyutlu sanal dünyalar denilince günümüzde ağırlıklı olarak oyun sektörü akla gelse de sağlık, eğitim, e-ticaret gibi birçok sektörde sanal dünyalar kullanılmaya başlanacaktır.