Pandemi ve ekonomik genişleme politikaları sayesinde kazanç konusunda rekor tanımayan e-ticaret sektörü ile Web3 teknolojisinin birleşimi son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline gelmiştir. Ayrıca bu kavrama köklü şirketlerinin de oldukça önem vererek kendilerini geliştirme süreçlerine başlamaları da biz son kullanıcılara ileride potansiyel avantaj kapılarının oluşabileceğini veya kötü niyetli insanlar tarafından ortaya çıkabilecek olası riskler karşısında tedbir almamız gerektiğini düşündürmelidir. Bu yazımızda web3 teknolojilerinin e-ticaret sektörünü nasıl etkileyebileceğini inceleyeceğiz.
Web3 Nedir?
Web3, henüz geliştirilme süreci devam eden ve bu sürecin bittiğinde ise kullandığımız internetin yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri aracılığıyla kişiye özel deneyimleri amaçlayan bir internet çağıdır. Bunu yaparken temelindeki blok zincir teknolojisi yardımıyla şeffaf, güvenilir ve kullanıcı mahremiyetinin sağlandığı bir süreç yürütülmesi gerektiğini savunur.
Web3 hakkında daha fazlasını öğrenmek için Web3 nedir yazımıza göz atabilirsiniz.
Web3 Teknolojilerinin Sahip Olduğu Özellikler
Web3’ün internette yeni bir devrim yaratacağı düşünülmesinin sebebi sahip olduğu özelliklerdir. Web3 sayesinde, Web2 dünyasında şimdiye kadar hiç karşılmayan pek çok deneyim elde edilebilir. Web3 teknolojilerinin sahip olduğu özellikler genel olarak şöyledir:
- Bilgi çoğunlukla ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
- İşlem bilgileri benzersiz ve orijinaldir.
- Her kişi kendi verilerinin sahibidir.
- Merkezi para sisteminin yerini DeFi (Merkezi Olmayan Finans) ve kripto para birimleri alır.
- İşlemler ve sahiplik anonimdir.
Web3’ün merkezi yapıdan merkeziyetsiz iş modelleri benimsemesi iş dünyasının şu an olduğundan çok daha farklı olacağının göstergesidir. Hatta günümüz güçlü internet firmları da bu durumun farkındadır. İnternette yeni bir çağ başlasa bile piyasadaki gücünü korumak isteyen firmalar, Web3 dünyasına adapte olabilmek amacıyla araştırmalar yaparak sistemlerinde bazı yenilikler yapmaya başladılar.
Bu noktada Shopify gibi büyük bir e-ticaret firmasının NFT teknolojisini kendi teknolojisine adapte etmesi çok iyi bir örnek olarak karşımıza çıkabilir. Shopify’ın çıkardığı NFT’lere sahip olan her Shopify kullanıcısı özel ayrıcalıklar ve indirimler elde etmişlerdir. Bu sayede hem şirket müşteri bağlılığı sağlamış hem de müşteriler ayrıcalıklardan faydalanmıştır. Bunun gibi örneklerin gelecekte daha çok karşımıza çıkması beklenmektedir.
Web3 Teknolojisinin E-Ticarette Potansiyel Kullanım Alanları Nerelerdir?
Web3 henüz geliştirilme aşamasında olduğu için kullanımı oldukça kısıtlıdır. Web3 özelliklerini barındıran ürün ve platform sayısı arttıkça kullanıcılar tarafından daha çok benimsenip talep görecektir. Yine de şimdiden e-ticaret sektörünü etkilemeye başlamıştır. Web3’ün e-ticaret sektörünü nasıl etkileyeceğini birkaç örnek kullanımla detaylandıralım.
Ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar olan sürecin takip edilebilmesini sağlar. NFT teknolojisi sayesinde müşteriler, sipariş ettikleri ürünleri teslim alana kadar bütün süreci şeffaf bir şekilde takip edebilir. Ek olarak bu teknoloji sayesinde sonradan değiştirme yapılamadığından dolayı süreç üzerinde herhangi bir sahtekarlık yapılamaz.
Ödüllendirici NFT etkinlikleri araştırma ve geliştirmeyi daha efektif hale getirebilir. Normalde blok zincir projelerinde sıkça karşımıza çıkan, Şirketlerin NFT tokenlerine sahip olan kişilere yeni çıkacak ürünlerine erken erişim ve ürünlerde ön çalışma yapma imkanı verilerek ürünün piyasaya normal süreden daha az bir sürede çıkarılması sağlanabilir. Ayrıca sürece katkıda bulunan kişilere yönelik geliştirilecek bir ödüllendirme sistemi ile de bu durumun sürekli bir hâl alması sağlanabilir.
Satılan ürünleri AR-VR gibi görselleştirme teknolojileri sayesinde interaktif bir hâle getirilebilir. Satıcılar, sattıkları ürünlerin müşteriler tarafından üzerlerinde nasıl duracağını görmesi için AR-VR teknolojilerini kullanabilir. Bu sayede müşteriler kendilerini adeta reel mağazada alışveriş yapıyor gibi hissederek e-ticaret ortamına daha çok güvenebilir.
Sosyal etkileşimler yoluyla bir markaya müşteri bağlılığını arttırma yöntemleri kazandırır. CRM 3.0 (müşteri ilişkileri yönetimi) sistemi de web3’ün bir parçasıdır. İşletmelerin müşteri etkileşimlerini ve sosyal ağ sitelerinden gelen diyalogları CRM sürecine dahil etmelerini sağlayan bir sosyal bileşene sahiptir. Bu sayede sadakat programları planlanabilir.
Web3’ün E-Ticaret Platformları İçin Ne Gibi Avantajları Vardır?
Eski emsallerinden farklı olarak blok zinciri tabanlı pazar yerleri, kullanıcıları için önemli ölçüde daha yüksek güvenlik seviyeleri sunar. Şifreleme ve merkezi olmayan depolama gibi en son teknikleri kullanarak kullanıcıların bilgilerini ve gizliliğini güvende tutabilirler.
Web3 çözümleri kullanılarak çevrimiçi mağazalar daha kullanıcı dostu ve daha fazla kişiye açık hale getirilebilir. Kullanıcılar, güvenli oturum açma seçeneklerine kolay erişime sahip olabilir bu sayede uzun kayıt işlemleriyle uğraşmadan da alışverişlerini yapabilirler. Alternatif olarak, Web3 cüzdanları tarafından oluşturulan dijital imzaları sayesinde kolay bir şekilde işlem yapabilirler.
Kripto para tabanlı ödeme yöntemleri web3 e-ticaret platformlarına entegre edilebilir. Bu sayede yeni sistemle ödeme süreçlerindeki birçok gereksiz prosedür ortadan kaldırılarak daha sade bir süreç elde edilebilir.
Web3, müşterilerin hizmet yönünde gerçek bir sese sahip olduğu, kullanıcı odaklı perakende ekosistemlerinin oluşmasını sağlamaya çalışır. Bu sayede müşteriler Starbucks ve Uber gibi şirketlerin ürünleri ve hizmetleri için nasıl karar verdikleri konusunda söz sahibi olabilirler.
İşletmeler ve Müşteriler Bu Değişikliğe Şimdiden Nasıl Hazırlanmaya Başlayabilir ?
İlk adım olarak, işletmeler gelecek değişime hazırlanmak için merkezi olmayan uygulamaları (dApp’leri) benimseyebilirler. Burada kısaca dApp’leri açıklayacak olursak eğer dApp’ler, Ethereum gibi bir blok zinciri ağında kullanılabilen uygulamalardır. DApp’lerin veri depolama, varlık yönetimi ve kullanıcı işlemlerini gerçekleştirme dahil olmak üzere birçok potansiyel kullanım alanı vardır.
Web 3.0 ve NFT’ler yaygınlaştığında, işletmelerin rekabette önde olmak için dApp’leri kullanmaya başlamalarının zamanı gelmiştir. Bu aynı zamanda şirketlere en son teknolojileri test etmeleri ve bunları operasyonlarına ve son kullanıcı deneyimlerine en iyi nasıl dahil edeceklerini belirlemeleri için güvenli bir ortam sağlayacaktır.
Web3 Teknolojisini Uygulayan Markalar
Şimdiye kadar birçok büyük firma Web3 entegrasyonunu nasıl yapabilecekleri konusunda araştırmalar yapmak için ekipler kurmuştur. Hatta aşağıdaki şirketler bu teknolojiyi bazı noktalarda uygulamıştır. Dilerseniz sizlerde bu teknolojilerin e-ticarette nasıl uygulanabildiğine aşağıdaki markalar sayesinde bakabilirsiniz.
- The Hundreds
- BreakingT
- RTFKT
- Asics & Adidas
- Liquid Death
- MeUndies
- Gucci
- Dolce&Gabbana
- BIGFACE
- Crypto Packaged Goods
Sonuç
Web 3.0 ve NFT’lerin sağladığı artan gizlilik ve güvenilirlik nedeniyle e-ticarette oyun değiştirici olduklarını kanıtlayabilirler. Web 3.0 ve NFT’ler ivme kazandıkça dApp’leri kullanmaya başlamış olan işletmeler bunlardan yararlanmak için birinci sınıf bir konumda olacaklardır. İşletmeler, uzmanların yardımıyla Web 3.0 ve NFT teknolojilerinden yararlanabilir ve bu teknolojileri e-ticaret sistemlerini geliştirmek için kullanabilirler.
En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.