Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, kripto paraların üretilmesi ve kripto paralarla ilgili işlemlerin doğrulanması sürecidir. Bitcoin’den sonra birçok kripto para üretildiğinden kripto para madenciliğine duyulan ilgi bir hayli artmıştır. Madencilerin elde etmiş oldukları ödüller, madencilik yapmak isteyenlerin iştahını kabartmaktadır. Peki, kripto para madenciliği nedir, mining türleri nelerdir?

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, özel ekipmanlara sahip sistemler ve güçlü donanımlara sahip bilgisayarlarla coin üretme ve kripto para işlemlerini doğrulama yöntemidir. Madenciler, kripto para işlemlerini doğrulayıp bunun karşılığında ödül kazanırlar. Mining denilince yalnızca kripto para üretmek akla gelebilir ancak kripto para transferi işlemleri için yapılanlarda mining sayılır.

Bir kripto paranın yasa dışı yollarla iki kez harcanmasına çifte harcama denir. Kripto para madenciliği yapmanın sebebi çifte harcanma sorununu önlemektir. Kripto para transfer işlemleri madenciler tarafından doğrulandığı için çifte harcama yapılamaz. Böylece kripto para sisteminin güveni sağlanmış olur.

Madencilik (Mining) Türleri Nelerdir?

Kripto para madenciliği yapmanın birden fazla yolu vardır. Madencilik türleri kullanılan teçhizata göre ayırabilmektedir. Maliyet, karlılık, zorluk göz önünde bulundurularak istenildiği gibi madenci olunabilir. Kripto para madenciliği türleri şöyledir:

CPU Madenciliği

CPU madenciliği, bilgisayarların işlemcilerini kullanarak yapılan madencilik türüdür. Herhangi bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara kripto para madencilik yazılımı kurulup CPU madenciliği yapmak mümkündür. Günümüzde CPU madenciliği çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Diğer yöntemlere göre düşük performanslı olması madencilerin yavaş yavaş CPU madenciliği yapmasını bırakmalarına sebep olmuştur.

Bitcoin madenciliğinin ilk yıllarında rekabet az olduğu için CPU madenciliği ile işleri yürütmek oldukça mümkünken artan rekabetle CPU madenciliğinin verimi geçersiz olmaya başlamıştır. Yine de Bytecoin, Monero gibi bazı blockchainlerin madencilik algoritmaları CPU madenciliğine elverişli olarak geliştirilmiştir. Bunun sebebi ise madenciliğe yalnızca büyük ölçekli madencilerin hükmetmesinin önüne geçip isteyen herkesin madencilik yapabilmesine imkan yaratmaktır.

GPU Madenciliği

GPU madenciliği, bilgisayarların grafik işlemci birimi kullanılarak hesaplama yapılan madencilik türüdür. Kripto para madencilik ödüllerine karşı rekabet arttıkça CPU madenciliği yerine GPU madenciliği daha çok tercih edilmiştir. Bunun nedeni ise grafik kartlarının işlemcilerinin, bilgisayar işlemcilerinden daha güçlü olmasıdır. GPU sayesinde hesaplamalar daha hızlı yapılabildiğinden madencilik verimi CPU’ya göre daha yüksektir.

GPU’ların farklı algoritmalara esnek yaklaşımı madencilerin farklı blok zincirlerinde kripto para çıkarabilmesine imkan sağlar. GPU’larla madencilik yapmak için çok sayıda kripto para var. Bitcoin madenciliğine bakacak olursak öncelikle GPU, CPU’nun yerine geçmişken artık ASIC madencileri GPU’nun yerini doldurmaya başlamıştır. BTC madenciliğini şu anda ASIC madencileri domine etmektedir.

ASIC Madenciliği

ASIC yani uygulamaya özel tümleşik devre yalnızca kripto para madenciliği yapmak için tasarlanmış olan sistemlerdir. Yüksek hesaplama kapasitesi gerektiren kripto paralar için ASIC madenciliği en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Çok hızlı bir şekilde hesaplama yapabilen bu cihazlar artık kripto para madenciliğinin büyük bir çoğunluğunu ele almıştır.

ASIC fiyatlarının yüksek olmasından dolayı genellikle kurumsal üreticiler ASIC madenciliği yapmaktadır. Bu da küçük çaplı üreticilerin madencilik sürecine yeterince dahil olamamasının önünde engeldir. ASIC cihazlarının uygun maliyetli olmamasına karşın bazı kripto paralar ASIC cihazlarına dayanıklı algoritmalar geliştirip GPU ve CPU madencilerini desteklemeye çalışmaktadır.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, madencilik için gerekli donanımı olmayan madencilerin kendi faaliyetlerini yürütmek için çeşitli servislerden kiralama yaptığı madencilik türüdür. Madencilik yapacak bilgi birikimi ve kiralama için sermayesi olan kişiler donanım satın almadan bulut madenciliği yapabilir. Bulut madenciliği kira sözleşmeleri süreye veya hash oranına bağlı olabilmektedir.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...