Blockchain hakkında en çok soru gelen konulardan birisi güvenliktir. İnsanlar blockchain ne kadar güvenli sorusuna çok çeşitli kaynaklardan yanıt aramaktadır. Blockchain teknolojisi her geçen gün yükselişini sürdürüyor olsa da toplumun önemli bir kesimi hala bu teknolojiye güvenmemektedir. Tamamen dijital ortamda anlaşılması pek de kolay olmayan işlemler gerçekleştirildiği için bu güvensizlik gayet doğaldır.
Trust machine yani güvenlik makinası olarak anılan blockchain teknolojisine duyulan güvensizliğin temel sebebi siber saldırganların çok gelişmiş tekniklere sahip olmalarıdır. Bitcoin takas merkezlerinde yaşanılan bazı hırsızlık vakaları ise güven duymayan kişilerin en önemli argümanlarından birisidir. Peki, blockchain gerçekten güvenli midir?
Blockchain Ağlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Blockchain şu ana kadar geliştirilmiş en güvenli çalışan veri tabanı sistemidir. Blokchain mimarisinin güvenliğini sağlayan özelliklerinden ilki ağa yeni bir veri bloğu eklendiğinde, eklenen verinin bir daha değiştirilememesidir. Blockchain ağına dahil olan her bilgisayar veri tabanının güncel bir kopyasına sahip olur. Bu sayede yapılan her işlem tüm bilgisayarlarda görünür, şeffaf bir şekilde izlenebilir.
Blockchain ağını siber saldırılardan koruyan önemli mekanizmalardan bir diğeriyse konsensüs algoritmalarıdır. Konsensüs algoritmaları sayesinde blockchain ağı merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir; böylece kullanıcı işlemleri güvenli bir ortamda yapılır. Konsensüs algoritmaları ile hileli işlemler kolayca ayırt edilebilmektedir.
Blockchain Güvenilir Mi?
Blokchain ağının kendisi yeterince güvenilirdir; ancak bu ağı kullanan kişiler ve platformlar yeterince önlem almadığında güvenlik tehditleri oluşur. Kripto cüzdan oturumunun açık olduğu cihazda yeterince güvenlik önlemi yoksa siber saldırganlar cihaza erişim sağlayarak bir takım kripto para transfer işlemi yapabilir. Burada güvenlik zafiyeti blockchain ağında değildir, cüzdan oturumunu sürekli açık tutan ve önlem almayan kullanıcıdadır.
Kripto platformlarının soğuk cüzdan yerine sıcak cüzdana yönelik kendini geliştirmesi, bunun yanı sıra sıcak cüzdanlar için yeterince güvenlik önlemi almaması hırsızlıkların yaşanmasını mümkün kılar. Henüz tam anlamıyla testlerini tamamlamış pek çok merkeziyetsiz finans uygulaması gerçek kullanıcılara platformlarını açmaktadır. Bunun sonucunda bilgisayar korsanları uygulama kodlarında buldukları herhangi bir açıktan sızıntı yapabilmektedir.
Blockchain Ağında Bulunan Verilerin Çalınması Mümkün Müdür?
Blockchain ağında bulunan veriler dağıtık bir şekilde depolanır. Bu sayede dışarıdan yapılan müdahalelere karşı korunaklıdır. Ancak kullanıcı kaynaklı veri hırsızlıklarının yaşanması mümkündür. Blockchain ağından veriler ekleyen kişinin kişisel şifresi kullanarak şifrelenir. Parolalar hem kripto cüzdanını kilitler hem de cüzdan kilidini açar. Eğer bir kişi parolasını muhafaza edemezse şifre üçüncü bir şahısın eline geçebilir. Şifreyi elde eden bir kişi cüzdanın kilidini kolayca çözebilir.