Blockchain Geliştiricisi Nasıl Olunur? Blokchain Developer Yol Haritası

Blockchain teknolojisinin büyümesi gözlemlendiğinde blockchain geliştiricisi olmak artık birçok kişinin kariyer planında yer almaya başlamıştır. Bu nedenle pek çok kişi blockchain geliştiricisi nasıl olunur, olmak için nasıl bir yol haritası takip etmesi gerektiğini merak ediyor. Blockchain teknolojisi yalnızca kripto paralardan ibaret olmadığından birçok BT devi firma bu teknoloji üzerindeki yatırımlarına yoğunlaşmış durumda. İyi bir blockchain developer yüksek maaşla firmaların aradığı kişi haline geliyor.

Blockchain Geliştiricisi Nasıl Olunur?

Blockchain geliştiricilerinin protokol tasarlama, uygulama tasarlama, akıllı sözleşmeler oluşturma, sistemin güvenliğini sağlama gibi çeşitli görevleri vardır. Odaklandıkları alanlara göre blockchain geliştiricileri temel olarak çekirdek blockchain geliştiricisi ve blockchain yazılım geliştiricisi olarak ikiye ayrılır.

Blockchain geliştiricisi olmak için bilgi teknolojileri ile ilgili bir bölümde lisans veya yüksek lisans eğitimi almak şart olmasa da temelleri anlamak açısından avantaj yaratır. Yine de özveri ile çalışan herkes blockchain geliştiricisi olup harika bir kariyer fırsatı elde edebilir. Aşağıda paylaşacağımız blockchain developer yol haritası genel hatlara uygun olarak hazırlanmıştır. Bu alanda kariyer yapmak isteyen herkes konu başlıkları hakkında daha derin çalışmalar sürdürmelidir.

Blockchain geliştiricisi olmak isteyenlerin takip edebileceği yol haritası şöyledir:

1)Teknik Beceriler

Blockchain alanında kariyer yapmak isteyen tüm geliştiriciler teknik açıdan oldukça donanımlı olmalıdır. Dijital dünyanın işleyişini düzenleyen bu teknolojide zayıf teknik beceriye sahip geliştiriciler ilerlemekte zorlanır. Şimdi blockchain geliştiricisinin sahip olması gereken teknik becerilere göz atalım.

  • Programlama Dilleri:

Blockchain geliştiricisi olmak için nesne yönelimli programlama kavramlarına iyi düzeyde hakim olmak gerekir. Tabi ki nesne yönelimli programlamayı destekleyen Java, Python, C++, JavaScript gibi programlama dillerinden birisi tercih edilip kodlama yeteneği güçlendirilmelidir. Blockchain üzerindeki işlemleri yapmak ve uygulama geliştirmek için bu diller kullanılır. Sahip olduğu kütüphanelerden dolayı JavaScript diğer dillere göre bu alanda ön plana çıkmaktadır.

  • Veri Yapıları:

Veri yapıları, bilgisayar biliminin temel taşlarından birisidir. Sürekli çalışabilen, genişleyebilen ve verimli blockchain sistemleri oluşturmak için veri yapısı kavramlarına ileri düzeyde hakim olmak önemlidir. Çünkü blok zinciri teknolojinin temelinde linked list, binary trees, hashing, graphs, heap gibi birçok veri yapısı yer alır.

  • Veri Tabanı ve Ağ Oluşturma:

Blockchain teknolojisi, en basit ifadeyle dağıtılmış bir veri tabanıdır. Bu nedenle veri tabanı oluşturma, veri tabanı yönetimi gibi veri tabanının temellerine hakim olmak gerekir. Blockchain teknolojisinin dağıtılmış yapısını anlayabilmek için ağ oluşturma ve dağıtılmış sistemlerin mekanizması kavranmalıdır.

  • Kriptografi

Kriptografi, blockchain geliştiricisi olmak isteyenlerin en çok önem vermesi gereken konulardan birisidir. Blockchain geliştirme için RSA algoritması, dijital imzalar, anahtarlar gibi temel kriptografik kavramlar bilinmek zorundadır.

  • Web Geliştirme

Blockchain teknolojisi web üzerine inşa edildiği için web geliştirme sürecine aşına olmak gerekir. Web tasarımı ve web geliştirme blockchainin temel yanlarından birisidir. Ayrıca Dapp’ler geliştirip API’leri işlerken de bu teknik beceriler gerekir.

2)Blockchain Temelleri

Blockchain geliştiricisi olmak için neyle çalıştığınızı iyi anlamanız gerekir. Yani bir blokchain yazılımcısı; blockchain nedir, nasıl çalışır, nasıl etkileşim kurulur, uygulamalar ağa nasıl bağlanır gibi en temel konularda uzmanlaşmış olmalıdır. Sağlam bir blockchain mimarisi bilgisi gerekir. Bunun için konsensüs protokolleri, hash fonksiyonları gibi kavramları anlayıp pratik denemeler yapılmalıdır.

3)Kriptonomi

Kriptonomi, kriptografi ve ekonominin birleşimiyle oluşmuş kavramdır. Kripto paraların yaşam döngüsünü anlamak için önemli bir konudur. Elbette ki bir blockchain geliştiricisi her projede kripto para üzerinde çalışma yürütmeyecektir. Ancak blokchain teknolojinin temellerini daha iyi anlayabilmek için kriptonomi hakkında bilgi sahibi olmak yardımcı olur.

4) Ethereum

Ethereum, akıllı sözleşmeler ve Dapp’ler oluşturulmasına imkan sağlayan, açık kaynaklı bir blockchain ağıdır. Ethereum, çok yönlü işlevlerinden dolayı çeşitli olağan sorunlar olmadan geliştirme yapmaya imkan tanır. Ayrıca en büyük ağlardan birisi olduğundan Ethereum ile başlamak avantajlı bir seçim olur.

5)Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler, blockchain üzerinde ikili taraflar arasındaki koşulları oluşturan programlardır. Sözleşme koşulları yerine gelirse program çalışır ve ağda buna göre çıktılar oluşur. Kısacası akıllı sözleşmeler blockchain için en önemli konulardan birisidir. Blockchain geliştiricisi olmak isteyenler akıllı sözleşmeler yazmak için Solidity dilini öğrenmelidir.

İlginizi çekebilir: Akıllı Kontrat Nedir

6)Dapp’ler (Merkeziyetsiz Uygulamalar)

Dapp’ler blockchain ağıyla kullanıcıların etkileşime girmesini sağlayan uygulamalardır. Dapp’ler geliştirip pratik deneyim elde etmek blockchain geliştiricisi olmak isteyenlere avantaj sağlar.

Sonuç olarak konu yazılım geliştirmekse pratik yapmak en önemlisidir. Alıştırma yapmadan iyi bir blockchain geliştiricisi olup yıllık yüzbinlerce dolar maaş almayı kimse beklememelidir. Blockchain teknolojisine odaklanan, pratik yapan, her gün kendini geliştirmeye çalışan yazılımcılar ise özellikle yurt dışında çok iyi kariyer fırsatları elde edebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için TwitterInstagramYouTube ve LinkedIn üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi Telegram kanalından bize iletebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...