Ethereum, Flow gibi blok zincirlerinin NFT’leri desteklemek için yaptıkları çalışmalarla 2021 yılında NFT olarak satışa sunulan birçok varlık oluşturulmaya başlamıştır. Çok hızlı bir şekilde popüler hale gelen NFT teknolojisi sebebiyle internette çok geniş çapta ürün ve hizmetler NFT haline getirilmeye devam ediyor. Kimileri için NFT üretimi yapmak güzel bir gelir kaynağı haline gelmişken kimileri NFT’leri ciddi yatırım araçları olarak kullanmaktadır. Bu nedenle NFT nedir, neler NFT olabilir hala birçok kişi için aydınlatılması gereken konulardır.
NFT Nedir?
NFT, İngilizce’de “non-fungible token” isminin kısaltmasıdır. Dilimizde takas edilemez jeton anlamına gelen NFT, dijital bir varlığın blok zinciri üzerinde depolanarak benzersizliğinin onaylandığı teknolojidir. NFT’ler hiçbir dış kaynak tarafından değiştirilemeyen, değiştirilmesi mümkün olmayan token’lardır. Aslında tüm NFT’ler blok zinciri üzerine işlemiş birer kripto paradır. NFT’leri diğer kripto paralardan ayıran yanı ise değer biçilebilen herhangi bir varlık olmasıdır. NFT satışı yapıldığında dijital olarak bir varlık tahsil edilebilmektedir. Yani somut olan veya bir şekilde somutlaştırılabilen ürünler NFT olabilir.
Şu anda birçok NFT Ethereum blok zinciri üzerindedir. Ancak NFT’leri destekleyen ve bu konuda belli başlı standartları olan her blok zincirinde NFT üretilebilir. NFT pazarı günümüzde çok hızlı bir şekilde büyümektedir. 2020 yılında bir anda üç katına çıkıp 250 milyon dolar değerine ulaşan Pazar, yalnızca 2021 yılının ilk üç ayında 200 milyon dolara ulaşmıştır. İnsanların bu alana olan ilgisi, NFT akımını dijital bir trend olarak uzun süre devam etmesini sağlayacaktır.
Neler NFT Olabilir?
NFT’nin ögelerin özgün olduğunu kanıtlayan ve telif sorunlarını ortadan kaldıran çalışma mekanizması sonucunda neler NFT olabilir sorusu akıllara gelmektedir. Telif hakkı konusunda çekingen davrananlar artık bir şeyi nft yapmak fikrine sıcak bakmaktadır. Özellikle dijital sanat alanında hızlı bir şekilde NFT kullanımı artmıştır.
Neler NFT olabilir sorusuna verilebilecek yaygın cevaplar şöyledir:
- Dijital sanat eserleri
- Koleksiyonlar
- Oyun varlıkları
- Müzikler
- Filmler
- Moda tasarımları
- Proje taslakları
- Yazılı dokümanlar
- Videolar
Dijital bir varlık olarak blok zincirine eklenebilecek her şey NFT olabilir. Yıllar önce atılmış tweet’ler NFT haline dönüştürülüp yüzbinlerce dolarak satılabilmektedir. Daha bunun gibi birçok ilginç NFT satış örneği mevcuttur.
NFT Fotoğraf Nedir?
Stok fotoğraf satışı, fotoğraf sanatçılarından amatör fotoğrafçılara kadar birçok kişi için gelir kaynağıyken bunun yerini yavaş yavaş NFT fotoğraf almaya başlamıştır. NFT, gerçek eserlerin dijitale aktarılmış hale olduğundan fotoğrafçılık NFT kullanımının en çok yaygınlaşacağı alanlardan birisidir. Birçok fotoğrafçı eserlerini NFT haline getirip telif hakkı sorunlarına karşı önlem alabileceği gibi fotoğrafların satışını NFT pazar yerlerinde yapıp iyi oranda gelir elde edebilir.
NFT fotoğraf, normla fotoğraf karelerinin pikselleştirilerek blok zincirine uyarlanmış halidir. NFT fotoğraf oluşturmak ve satışını yapmak için en çok tercih edilen platformlarından birisi Opensea’dir. Bir kripto para cüzdanı ile NFT platformlarına bağlanıp fotoğraflar NFT olarak kolayca yüklenebilir.
NFT Art Nedir?
NFT art, sanat eserlerinin blok zincirine uyarlanarak online olarak satışının yapılmasıdır. NFT’ler değiştirilemez kripto paralar olduğundan sanat eserleri NFT art haline getirilip benzersiz oldukları kanıtlanabilir. Oyun, sinema, metaverse gibi farklı farklı alanlarda kullanılabilen dijital sanat eserlerinin hızla NFT’leri yapılmaya başlamıştır. Artık NFT olarak sanat eseri oluşturmaya ve satışını yapmaya imkan tanıyan birçok platform mevcuttur.
Dijital olmayan sanat eserleri de NFT olarak blok zincirine dahil edilip satışı yapılabilir. Bunun için en yaygın olarak kullanılan yöntem eserin fotoğrafının, çizimlerinin veya 3D modellerinin NFT haline dönüştürülmesidir. Böylece eserin benzersizliği ispatlanabilir hale getirilir.
NFT’nin Amacı Nedir?
NFT’nin amacı herhangi bir dijital dosyanın benzersiz olduğunu onaylayıp dosyayı blok zinciri üzerinde depolamaktadır. NFT’ler en basit anlamda kriptografik belirteçlerdir. NFT’leri diğer kriptolardan ayıran yanı ise karşılıklı olarak birbirinin yerine geçip takas edilememesidir. Normalde kripto paralar birbiriyle takas edilebilir, yani değiştirilebilir. NFT’ler ise takas edilemez, yani değiştirilemez.
Dosyalar NFT haline getirildiğinde benzersiz olduklarını doğrulayan bir hash dizilimleri oluşur. Böylece NFT sahipliğini izlemeye yarayan bir dijital imza sağlanmış olur. Böylece kimlik doğrulaması yapılarak NFT’nin sahipliği kanıtlanabilir. NFT’nin en temel amacı ve hayatımıza katmış olduğu kolaylık telif hakkı sorunları için yeni bir sahiplik kanıtı biçimi olmasıdır.