Ethereum blockchain üzerine inşa edilen Layer 2 çözümü Polygon (ya da eski adıyla Matic) geçtiğimiz günlerde V0.3.1 Delhi Fork’unu 17 Ocak Salı günü gerçekleştireceğini duyurmuştu ve bugün gerçekleştirdi. Peki nedir bu Delhi forku, hangi sorunları çözmeyi amaçlamaktadır gibi sorularınızın yanıtını bulacağınız yazımıza hoş geldiniz.
Polygon Nedir?
Polygon (eski adıyla Matic Network) Ethereum uyumlu merkeziyetsiz uygulamalar (dapps) ve merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerine hızlı ve düşük maliyetli bir altyapı sağlamayı amaçlayan açık kaynak kodlu bir blockchain platformudur. Ethereum blockchain üzerine inşa edilmiştir ve yüksek işlem hacmi ve düşük gecikme için yan zincir teknolojisini kullanır. Ayrıca, platformun benzersiz bir konsensüs mekanizması olan Plasma Cash’i kullanarak işlemlerin daha hızlı ve daha verimli onaylanmasını sağlar. Son olarak Polygon, geliştiricilerin kolayca ağ üzerinde dapps oluşturup yayınlamasına olanak tanımasından dolayı Ethereum Mainnet’in yüksek ağ ücretleri ve yavaş onay süreleri yerine bir alternatif arayan projeler için popüler bir seçenek haline gelir.
Hard-Fork Nedir?
Hard-fork, bir blockchain ağındaki protokol güncellemesidir. Bu tür bir güncelleme, ağın mevcut kurallarını değiştirir ve eski sürümle uyumlu olmayan yeni bir sürüme yol açar. Bu nedenle, ağın mevcut katılımcılarının (nodeların) tümünün bu güncellemeyi kabul etmeleri gerekir. Eğer kabul etmezlerse, ağ ikiye ayrılır ve mevcut katılımcılar eski sürümü kullanmaya devam ederken, diğer katılımcılar yeni sürüme geçer. Hard-fork genellikle ağın önceki hatalarını düzeltmek, güvenliği arttırmak veya özellikleri eklemek için yapılır.
İlginizi çekebilir: Blockchain Node Nedir? 10 Farklı Node Türü
V0.3.1 Delhi Fork’u Nedir?
Polygon forumunda yaklaşık 1 ay boyunca süren tartışmanın ardından 12 Ocak tarihinde Polygon Resmi Twitter hesabından duyurulan V.0.3.1 Delhi Fork’u, 38,189,056 blokta hiç bir kimsenin müdahalesine gerek kalmadan kendiliğinden ağda uygulanmaya başlanacağı söylendi. Ayrıca hard fork güncellemesinden sonra validatörler (nodelar) dışında diğer unsurların bir şey yapmasına gerek kalmayacağı belirtildi.
Poligon Yönetişim Ekibinin büyük bir çoğunluğu, gaz ücreti artışlarını azaltmak için BaseFeeChangeDenominator işlevinin 8’den 16’ya çıkarılması ve zincir yeniden düzenleme sorununu çözmek için SprintLength işlevinin 64 bloktan 16’ya düşürülmesi lehinde oy kullandı.
Peki bu BaseFeeChange Denominator ve SprintLenth işlevleri nelerdir ? Gelin teker teker ne işe yaradıklarını ve bu değişikliklerin sonucunda ağda ne gibi değişikliklerin olacağını açıklayalım.
BaseFeeChangeDenominator İşlevi Nedir?
Polygon BaseFeeChangeDenominator işlevi, topluluğun Polygon ağındaki temel işlem ücretini hesaplamak için kullanılan formülün paydasını değiştirmeyi oylamasına olanak tanıyan bir zincir içi yönetişim işlevidir.
Temel işlem ücreti ise kullanıcıların ağ üzerinde bir işlem gerçekleştirmek için ödedikleri ücrettir. İşlemin işlenmesi ve ağın güvenliğinin sağlanması maliyetini karşılamak için kullanılır. Temel ücreti hesaplamak için kullanılan formülün paydasını ayarlayarak, topluluk ağ üzerinde bir işlem gerçekleştirmenin genel maliyetini değiştirebilir.
Bu bağlamda 8’den 16’ya yapılan değişiklik, baz ücretin hesaplanmasında kullanılan formülün paydasının 2 ile çarpılması anlamına gelecek ve bu da baz ücrette bir düşüşe neden olacaktır.
Bu değişiklik, şebeke kaynaklarına yüksek talep olduğunda ortaya çıkan ve işlemlerin maliyetinin önemli ölçüde artmasına neden olan “gaz ücreti artışlarını” azaltmayı amaçlamaktadır. Taban ücretin azaltılmasıyla, bu ani artışların etkilerinin hafifletilmesi ve ağın kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirilmesi umulmaktadır.
SprintLength İşlevi Nedir?
SprintLength işlevi, Polygon’un konsensüs mekanizmasında kullanılır. Bu, yeni bir checkpoint oluşmadan önce doğrulanan bloğun sayısıdır.
Checkpoint, blockchain’de geri dönülemez olarak kabul edilen bir noktadır. Yani checkpoint’in öncesinde doğrulanan bloğa dahil edilen tüm işlemlere geri dönülemez.
SprintLength işlevini 64 bloktan 16 bloğa düşürmek, yeni bir checkpoint oluşmadan önce doğrulanan bloğun sayısını 4 kat azaltır. Bu durum daha sık checkpoint oluşmasını sağlayarak zincirde meydana gelen yeniden yapılandırma sorununu çözmeye yardımcı olur.
Zincir yeniden yapılandırma problemi, blockchain’de başlangıçta ağ tarafından kabul edilen en uzun zincir olmayan zincir durumudur. Bu, aynı anda birden fazla madenci aynı bloğa çalıştığında meydana gelebilir ve birden fazla zincir oluşmasına neden olur. Daha sık checkpoint oluşturarak, ağ daha hızlı şekilde doğru zinciri tanımlayabilir ve işlemi daha verimli hale getirebilir.
Güncelleme Sonrası Olası Riskler Nelerdir ?
Poligon ağında BaseFeeChangeDenominator işlevinin 8’den 16’ya çıkarılması ve SprintLength işlevinin 64 bloktan 16’ya düşürülmesiyle ilişkili çeşitli potansiyel riskler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Azaltılmış güvenlik: SprintLength’in 64 bloktan 16 bloğa düşürülmesi, ağın kötü niyetli bir madencinin potansiyel olarak işlemleri tersine çevirebileceği ve coinleri iki kez harcayabileceği %51 saldırılarına karşı daha savunmasız olması olasılığını artırdığı için ağ güvenliğinin azalmasına yol açabilir.
Doğrulayıcılar için teşviklerin azalması: Taban ücretin azalmasıyla, doğrulayıcılar ağa katılmayı daha az kârlı bulabilir. Bu da doğrulayıcıların sayısının azalmasına ve daha merkezi bir ağa yol açabilir.
Tüm bunların potansiyel riskler olduğunu ve bu değişikliklerin ağ üzerindeki gerçek etkisinin, ağın zaman içinde nasıl geliştiğine ve topluluğun değişikliklere nasıl tepki verdiğine bağlı olacağını belirtmek gerekir.
En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.