Milattan önce 5000’li yıllarda tekerleğin bulunmasıyla başlayan insanoğlunun taşıt serüveni yıllar geçtikçe gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Her geçen yıl oldukça yenilikçi gelişmelerle karşımıza çıkan ve motorlu taşıt sektörünün yaklaşık %70’ini oluşturan otomotiv sektörünün ürünleri olan otomobillerin geldiği nokta oldukça heyecan vericidir.
Elbette kullandığımız bu taşıtların gelişmesi için otomotiv sektörü, geliştirme çalışmalarına oldukça fazla yatırım yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre otomotiv sektöründeki dev firmalar tarafından yapılan bu yatırımların 2025 yılına kadar 156 Milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Yapılacak toplam yatırımında yaklaşık %0.6’sının blockchain teknolojisini kendi sistemlerine entegre etme çalışmaları için yapılması beklenmektedir.
Bu yazımızda sizinle birlikte otomotiv sektöründeki blockchain kullanım alanlarına ve blockchain teknolojisini otomotiv sektörüne entegre etmeye çalışan kuruluşlara bakacağız.
Blockchain Teknolojisinin Temel Avantajları
En temelde dağıtık bir veri tabanı olarak söyleyebileceğimiz blockchain teknolojisinin 5 adet avantajı vardır. Bunlar;
1-Şeffaflık: Blockchain üzerinde gerçekleşen bütün işlemler herkes tarafından kontrol edilebilir.
2-Değişmezlik: Blockchain üzerindeki kayıtlar sonradan değiştirilemezdir.
3-Aracıyı Ortadan Kaldırır: Merkeziyetsiz bir sistem olmasından olmasından dolayı ağ içerisindeki tüm katılımcılar kendi aralarında doğrudan iletişime geçebilir.
4-Veri Korunumu: Ağdaki tüm katılımcılar verilerin kopyasını elinde bulundurduğu için veriler güvendedir
5-Veri güvenliği: Dağıtık deftere yazılan verilen şifreleme fonksiyonları ile güven altına alınmaktadır.
Aslında bu sebeplerden dolayı sektörlerdeki şirketler bu teknolojiyi kendi sistemlerine entegre etmek istemektedirler.(Göreceli şeffaflık)
İlginizi Çekebilir: Blockchain Nedir?
Otomotiv Sektöründe Blockchain Kullanım Alanları
Blockchain teknolojisi otomotiv sektöründen üretimden satışa birçok alanda kullanılabilmektedir. Hatta satış sonrasında destek ve sahteciliğinin önlenmesi konularında da oldukça faydalı olabileceği görülmüş ve bu süreçlere entegre edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Bu bölümde bu alanlara göz atacağız.
Orijinal Parça Tedariği
Arabası olanlar bilirler ki otomotiv sektöründe oldukça fazla sahte araba parçası bulunmaktadır. Hatta bu konuda bazen servislerde de bile sahte parça takıldığıyla alakalı haberler ortaya çıkmaktadır. Çok fazla bilgisi olmayan müşterilerde tabi ki bu durumu ayırt etmede zorluklar çekmektedir. İşte bu tarz problemlerin yaşanmaması için blockchain oldukça iyi bir çözüm kaynağı olmaktadır. Blockchainde saklanan parça bilgisinden, ilgili parçanın orijinal olup olmadığı ufak bir sorgu sayesinde çok kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir.
Sigortacılık
Otomotiv sektöründe sigorta oldukça özel bir alandır. Her yıl milyonlarca insan kendi araçlarına sigorta yaptırmaktadır. Geçmişte birçok alanda olduğu gibi bu alanda da birçok sahtecilik olayı yaşanmıştır. İnsanlar ve sigorta şirketleri zaman zaman bu sahtecilik olayları yüzünden mağdur olmuşlardır. İşte bu noktada blockchain teknolojisinin sahip olduğu özellikler sayesinde sahtecilik olayların önüne geçilebilmektedir. Blockchain içinde yer alan kanıt mekanizmaları, verilerin güvenliğini sağlayan şifreleme fonksiyonları ve en önemlisi de verilerin açık bir şekilde dağıtık defterlere işlenmesinden dolayı sahtecilik yapmak oldukça zorlaşmaktadır. Bu alanda Toyota gibi ünlü otomotiv firmaları da çalışmalar yürütmektedir.
Otomatik Sürüş ve Veri Toplanması
Son zamanlarda otomatik pilot özelliği olan araçlar yollarda yer almaya başladı ama tam olarak bütün yolu kendi başlarına giden araçlar hâlâ gelişmektedir. Bunun gerçekleşmemesinin altında teknolojik olarak iki neden vardır. Bunlar;
- Çevreden gelen verileri işleyecek olan araç bilgisayarın tam anlamıyla verileri işleyecek güçte olmaması,
- Toplanan bu verileri ana merkeze hızlı ve güvenilir bir şekilde aktarılamaması yer almaktadır.
Araç bilgisayarı sorunu noktasındaki gelişmeler mikroçip ve işlemci teknolojisinin gelişmesiyle giderilmeye çalışılmaktadır. Veri aktarım sorununun da blockchain teknolojisinin entegre edilmesiyle çözüm bulunması düşünülmektedir ve bu alanda çalışmalar yürütülmektedir.
Araç Kiralama
Günümüzde birçok araç kiralama şirketi bulunmaktadır. Bu şirketler oldukça hızlı olmalarına rağmen yine de araç kiralamak için gittiğinizde sizin yaklaşık 30 dakika ile 1 saatinizi evrak işleri için çalmaktadırlar. Burada yer alan evrakların (sözleşmelerin) dijital ortamda mobil cihazınızda yapabilseniz çok iyi olurdu değil mi? İşte blockchain teknolojisinin içerdiği akıllı kontrat özelliği sayesinde bunu çok kolay bir şekilde internete sahip olduğunuz her yerde yapabilirsiniz. Akıllı kontrata gönderdiğiniz bilgiler sayesinde şirket tarafından çok kolay bir şekilde tanınırken araç kiralamaya ayıracağınız zamanı kendinize ayırabilirsiniz. Üstelik verilerinizde güvenli ve korunaklı bir şekilde blockchainde depolanırken siz kolay bir şekilde ödemelerinizi yapabilirsiniz. Tabi siz bunu yaparken araç kiralama şirketi de kendi aracının kimde ve ne durumda olduğunu merkezinden çok kolay bir şekilde takip edecektir. Yani iki taraf için win-win 🙂 durumu olacaktır.
Otomotiv Sektöründeki Blockchain Uygulamaları
1-Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) Konsorsiyumu
BMW, Ford, General Motors ve Renault gibi otomotiv devleri ile birlikte otomobil parça üreticisi Bosch ve ZF ve teknoloji şirketleri olan IBM ve Accentura’nın yer aldığı bu konsorsiyum 2018 yılında kurulmuştur. Şu anda konsersiyum altında elektrikli araçlar, otonom araçlar, parça tedariği gibi birçok konuda aktif bir şekilde çalışma yürütmektedir.
2-Partchain-BMW Group
BMW Group, otomotiv parçalarının izlenebilirliğini sağlamak ve gelecekte dahil olacak tüm ortaklara karmaşık tedarik zincirlerinde anında veri şeffaflığı sağlamak için PartChain projesini başlatmıştır. Ayrıca BMW Group, çok aşamalı uluslararası tedarik zincirinde bileşenlerin ve hammaddelerin izlenebilirliğini sağlamak için bu teknolojiyi satın almada kullanmaktadır.
3-Jaguar-IOTA Partnerliği
Halka açık bir dağıtık defter (DLT) olan IOTA blockchain, akıllı cüzdan teknolojisini Jaguar araçlarına entegre etmek için Jaguar ile ortaklık kurmuştur.
Sonuç
Blockchain teknolojisi sahip olduğu özellikler sayesinde her sektörde olduğu gibi otomotiv sektörüne de yenilikler getirmiş ve entegrasyonu artmasıyla birlikte de daha fazla yenilikler getireceği aşikârdır. Gelen bu yenilikler hem şirket sahiplerinin işlerini yaramakta hem de şirketlerin ürünlerini alan kişilerin hayatlarına kolaylık sağlamaktadır. İşte bundan dolayıdır ki gelecekte blockchain entegrasyonu süreçlerinde deneyimli insanlara ihtiyaç olacaktır. Blockchain teknolojisini sadece kripto projelerinden ibaret olmadığını kabul edip sahip olduğu özelliklerini kavrayan kişiler gelecekte iyi yerlerde olacaklardır. Bu yazıyı okuyan kişilerin bu iyi yerlerde olması dileğiyle…
En son gelişmelerden haberdar olmak için Twitter, Instagram, YouTube ve LinkedIn üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi Telegram kanalından bize iletebilirsiniz.