Blockchain teknolojisi birçok sektörde büyük dönüşümlere, yeni kullanım yöntemlerine yol açıyor. Hayatımızda oldukça geniş bir yer tutan medya ve eğlence sektörü, blockchain teknolojisini entegre ettiğinde elde edebileceği kazanımları hiç düşündünüz mü? Gelin bu yazımızda, 2026 yılında 3 milyar dolar gelir elde etmesi beklenen medya ve eğlence sektörünün blockchain teknolojisinin entegrasyonu ile gelen geleceğine birlikte bakalım.
Blockchain ile Medya-Eğlence Sektöründe Neler Yapılabilir?
Blockchain teknolojisinin getirdiği özellikler ile birçok iş sektörü şu ana kadar kendilerini geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Medya ve eğlence sektörü de blokzincir kullanan sektörler arasında yavaş yavaş yerini almaya başladı. Gün içinde yazılı, sesli veya videolu olarak birçok medya unsuruyla etkileşim halinde bulunuyor ve pek çok medya-eğlence platformunu kullanıyoruz. Buralarda hala hem içerik üreticileri açısından hem de okuyucu ve dinleyici kitlesi açısından çözülmemiş pek çok sorun yer alıyor. Blockchain teknolojisi bu sorunlara yenilikçi çözümler getirmenin yanı sıra yeni kullanım alışkanlıklarını da getiriyor. Gelin birlikte medya ve eğlence sektörü ile blockchain teknolojisinin entegrasyonu sayesinde elde edilebilecek avantajlara birlikte bakalım.
1-Blockchain Teknolojisi İçerik Lisanslamayı Kolaylaştırabilir
Yeni bir film veya şarkı çıkarıldığını düşünelim. Bu yeni çıkan içeriğin korsan bir şekilde dağıtılmasının önüne geçilebiliyor mu? Bildiğimiz üzere bunun önüne geçmek çok zor. Bu sebeple içerik üreticileri her yıl milyonlarca dolar daha az kazanıyorlar. Bu sorunun önüne geçmek için bazı şirketler tarafından blockchain teknolojisi kullanılıyor.
Blockchain teknolojisinin şeffaflığı ve güvenliği sayesinde içerisine depolanan içeriklerin kopyalanmasının önüne geçilebilir. İçerikler kopyalanamadığı için korsan kopyalardan doğan mağduriyetler önlenebilir. Tabi ki burada akıllara bu bilgileri blockchain ağında depolamanın maliyetinin ne olacağı gelebilir. Eğer çözüm olarak kullanılacak blockchain açık ve izinsiz bir blockchain olursa hatırı sayılır bir maliyetle karşılaşılabilir. Ancak madencilik özelliği olmayan özel bir blockchain ağı kullanılmasıyla birlikte oldukça düşük maliyetlere verimli bir sistem kurulabilir.
İlginizi Çekebilir: Blockchain Türleri Nelerdir?
İçerikleri blockchain ağlarına depolarken sıklıkla NFT’lerden faydalanılmaktadır. NFT teknolojisi sayesinde orijinallik ve kopyalanma şüphelerinin çok kolay bir şekilde önüne geçebilmektedir. Hâla gelişmekte olan bir teknoloji olmasına rağmen şu ana kadar birçok üretici ve sanatçı bu teknoloji sayesinde ürettiklerini satmıştır. Gelecekte de satmaya devam edeceklerdir.
2- Aracıları Ortadan Kaldırır
Her işte olduğu gibi medya ve eğlence sektöründe de aracılar vardır. Hatta bazen bu aracılar ile içerik üreticilerinin arasında bazen ters düştükleri durumlar yaşanmaktadır. Örneğin; albüm çalışması esnasında profesyonel haklarını yapımcısına devreden bir şarkıcı süreçte yaşadığı bir olumsuzlukta devrettiği hakkı anca yargı yoluyla alabilir.
İçeriklerin aracılar yoluyla dağıtılması da bu alandaki acı noktalarından bir diğeridir. İçeriklerin fiyatları aracılar yüzünden tüketicilere gelene kadar artmaktadır. Üstelik bu fiyat artışı dolayısıyla içerik üreticilerinin cebine herhangi bir kar girmemektedir. Yaşanılan bu artışın önüne geçebilmek için blockchain teknolojisi kullanılmaktadır. İçerik üreticileri, blockchain teknolojisinin getirdiği avantajlar sayesinde aracısız içerik marketlerine kendi oluşturdukları içerikleri ekleyip içeriklerin satışından paralarını kazanabilmektedir. Bu marketler sayesinde içerik üreticileri hem daha fazla kazanır hem de içeriği satın almak isteyen tüketiciler daha ucuza içeriklere ulaşabilir.
3-İçerik Üreticiler İçeriklerini Satın Alan Fanlarını Tanıyarak Onlara Özel Etkinlikler Düzenleyebilir
Blockchain teknolojisinin şeffaflığı sayesinde içerik üreticileri kendilerini destekleyen fanlarına görebilmekte ve onlara özel etkinlikler oluşturabilmektedir. Bu sayede de içerik üreticileri blockchain dünyasında oldukça önemli olan kendi topluluklarını oluşturabilirler.
4-Herkesin Kazanç Sağladığı Gelir Dağılım Modeli
Yüksek abone ve izlenme sayılarına ulaşmış YouTube kanallarının milyonlarca dolar kazandığı herkesçe bilinmektedir. Bu sebepten dolayı pasif gelir elde etmek için içerik üreticiliğine soyunan pek çok kişi vardır. Dikkatler hep içerik üreticilerinin kazancının üzerindeyken içerik tüketicileri göz ardı ediliyor. Fakat ben sizlerin dikkatinizi kazanan taraflar dışında olan ve hiç konuşulmayan “İçerik Tüketicileri” tarafına çekmek istiyorum. Gelin kısa bir düşünelim.
Youtube kanallarının kazandıkları miktarlar aslında Youtube şirketinin kazandığı miktarın sadece %45’i. Geri kalan %55’lik miktar doğrudan Youtube şirketine gitmektedir. Peki burada vaktini reklam izleyerek harcayan izleyicilere ne oluyor? Hiçbir şey kazanmayan bu topluluk ileride bir soruna yol açmayacak mı? Elbette ki yol açacak. Artık insanlar tüketici olmak yerine üretici olma tarafına geçmeye çalışıyorlar. Bu durum ileride oldukça fazla sayıda birçoğu kalitesiz içerik ve reklam verenlerin bekledikleri karşılığı alamaması gibi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Çözümü nasıl peki? Tüketicilerin de kazanç sağladığı gelir paylaşım modelini benimseyen sistemler geliştirilerek bu sorun çözülebilir. Aslında bu tarz sistemler günümüzde blockchain topluluğuna çok da yabancı değil. İsmi de X to Earn; yani Watch to Earn, Listen to Earn, Read to Earn ve olmazsa olmaz Play to Earn kazanç dağılım modelleriyle oluşturulmuş uygulamalar.
Fakat günümüzde bu projeler bazı yanlış yönetim ve kazanç dağılım modelleri nedeniyle güvenirliklerini kaybetmiş durumdalar. Ancak gelecek vaad eden birkaç projeyi sizler için aşağıya bırakıyorum. Bu projeleri takip ederek tüketicilerin kazanç sağladığı gelir paylaşım modelininin gelişimine tanıklık edebilir ve belki de güzel bir fırsat yakalayabilirsiniz 😉
Blockchain Teknolojisini Sistemlerine Entegre Etmiş Bazı Medya ve Eğlence Şirketleri
Sapien, kullanıcılarına veri ve içeriğin kontrol hakkını veren bir sosyal haber platformudur. Sapien içerik oluşturucuları, topluluğun oy birliğiyle doğru olduğunu kabul ettiği içerikleri yayınlayarak — veya diğer kullanıcılarla etkileşime girerek — platform ve pazarda kullanabilecekleri SPN jetonları kazanırlar.
Rally’nin çevrimiçi platformu, içerik oluşturucuların takipçileriyle daha fazla etkileşim kurmalarına yardımcı olmaktadır. Kullanıcıların kendi markalı kripto paralarını piyasaya sürmelerine, hayranlarını ödüllendirmek için yollar belirlemelerine ve özel içerikler sunmalarına olanak tanımaktadır.
Audius, Blockchain teknolojisini kullanarak ortaya çıkan bir müzik platformudur. Bu platformda, kullanıcılar seçilmiş çalma listelerini dinleyebilir, yeni çıkan sanatçıları keşfedebilir ve şarkıları arkadaşlarıyla paylaşırken diğer taraftan token ödülleri kazanabilmektedir.
Mirror, medya endüstrisine Web3 mottosunu yerleştirmeyi amaçlayan çevrimiçi bir yayıncılık platformudur. Mirror platformuna Ethereum cüzdanınızla ile giriş yaparak, yazılarınızı Arweave’de (merkezi olmayan bir depolama ağı) saklar, yayınlarınızı koleksiyon olarak mintleyebilir, kripto abonelik ödemelerini toplar ve bir DAO kurabilirsiniz. Gönderilerinize NFT’ler bile yerleştirebilirsiniz.
Sonuç
Blockchain teknolojisi birçok sektörün gelişimini sağlamış ve sağlamaya devam edecektir. Bu sektörlerden biri de medya ve eğlence sektörüdür. Bu sektörlerde de şu ana kadar blockchain teknolojisi entegre edilmeye başlansa da daha yolun başındayız. Bu yolun sonunda bizleri bekleyenleri gelecekte hep birlikte göreceğiz. Fakat yolun sonunda olan geleceği günümüzdeki gelişmeleri takip ederek nasıl olacağını tahmin edebiliriz.
En son gelişmelerden haberdar olmak için Digicentralized Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.