Açık Anahtar Şifreleme (Public Key Cryptography) Nedir?

Açık anahtar şifreleme, blockchain teknolojisinin önemli bir bileşenidir. İşlemlerin güvenle yapılabilmesini sağlayan public key cryptography yöntemini anlamak blok zincirinin neden dünya üzerindeki en güvenilir veri tabanı olduğunu anlamaya sizi bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu yazı açık anahtar şifreleme nedir, blockchain’de nasıl kullanılır konularına genel bir bakış içerir.

Açık Anahtar Şifreleme Nedir?

Asimetrik anahtarlı şifreleme olarak da bilinen açık anahtar şifreleme, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için hem açık anahtarı hem de özel anahtarı kullan şifreleme sistemidir. Açık anahtarlar (public keys), verileri şifreleyen anahtar türüdür. Açık anahtar herkesle paylaşılabilir ve göndericinin kimliğini doğrulamak için kullanılır. Özel anahtar (private key) ise her zaman gizli tutulması ve kimseyle paylaşılmaması gereken anahtar türüdür. Özel anahtar ile karşıdan gelen verilerin şifresi çözülür.

Açık anahtar şifreleme kullanılarak bir ağda mesaj gönderilmek istendiğinde şu adımlar gerçekleşir:

  • Öncelikle gönderici, metin mesajını oluşturur.
  • Ardından gönderici, alıcının açık anahtarını kullanarak metni şifreler.
  • Şifreli metin alıcıya gönderilir.
  • Alıcı kendi özel anahtarı ile metnin şifresini çözüp düz metin formatına dönüştürür.

Değerli verilerin ağda iletilirken başkalarının erişip kurcalamasını engellemek için açık anahtar şifreleme oldukça başarılı bir çözümdür.

açık anahtar şifreleme

Neden Açık Anahtar Şifrelemeye İhtiyaç Var?

Açık anahtar şifreleme yani diğer adıyla asimetrik anahtar şifreleme, simetrik anahtar şifrelemedeki eksiklikleri gidermek için oluşturulmuştur. Simetrik anahtar şifreleme, aynı anahtarın hem mesajları şifrelemek hem de çözmek için kullanıldığı şifreleme sistemidir. Simetrik şifreleme yüksek düzeyde güvenlik sağlar ancak anahtar güvenli olmayan bir ağda paylaşıldığında üçüncü tarafların ele geçirmesi zor değildir.

Bu nedenle asimetrik şifrelemede açık anahtar herkesle paylaşılabilirken özel anahtar kişiye özel ve gizli olduğundan verilerin üçüncü taraflara ulaşmadan güvenli bir şekilde gitmesi sağlanır. Şifreli mesajlar yetkisiz kişiler tarafından anlaşılmaz. Yani açık anahtar şifreleme, simetrik anahtar şifrelemesine göre daha güvenlidir.

Blockchain İçin Açık Anahtar Şifrelemenin Faydaları

Açık anahtar şifreleme, bir blokzincirdeki güvenliğin etkin bir şekilde sağlanması için oldukça önemlidir. Blockchain teknolojisi için açık anahtar şifreleme şu faydaları sağlar:

  • Kimlik Doğrulama: Açık anahtar şifrelemede bir hesabın işlem başlatabilmesi için özel anahtarını kullanması gerektiğinden, bir işlemin kimin tarafından yapıldığı doğrulabilir. Alıcı, aldığı verilerin yalnızca doğrulanmış gönderici tarafından gönderildiğini bilmiş olur.
  • Veri Gizliliği: Verinin, yetkisiz bir kullanıcı tarafından erişilme riski olmadan göndericiye iletilebilmesini sağlar.
  • Veri Bütünlüğü: Verinin yalnızca belirli be yetkilendirilmiş bir şekilde değiştirilmesini sağladığından veri bütünlüğü korunmuş olunur.

Sonuç

Blockchain, kolay erişilebilirlik ve şeffaflık değer önerisini koruyabilmek için aynı zamanda da güvenli olması gereken bir teknolojidir. Özellikle şu anda en çok kripto paralar için kullanıldığından herkes kripto para cüzdanına kimsenin ulaşamayacağına, ondan habersiz gönderilen paraya erişemeyeceğine emin olmalıdır. Açık anahtar şifreleme ise ihtiyaç duyulan güvenliği sağlayabilmek için kullanılan yöntemlerden birisidir. Gönderici tarafından şifrelenen verinin yalnızca alıcının özel anahtarı ile çözülmesi kötü niyetli saldırılara karşı verileri korur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için TwitterInstagramYouTube ve LinkedIn üzerinden bizi takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi Telegram kanalından bize iletebilirsiniz.

Latest Articles

- Advertisement -

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...